Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Μεξικό – Καρτέλ ναρκωτικών: Στα χέρια της αστυνομίας ο «Ελ Μάρο»

Οι μεξικανικές ομοσπονδιακές δυνάμεις και οι κρατικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν έναν διαβόητο αρχηγό ενός καρτέλ ναρκωτικών, τον Χοσέ Αντόνιο Γιέπεζ, γνωστό ως «Ελ Μάρο», ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα το γραφείο του γενικού εισαγγελέα στην κεντρική πολιτεία Γκουαναχουάτο.

Ο Γιέπεζ, αρχηγός του καρτέλ της Σάντα Ρόζα ντε Λίμα, το οποίο είναι γνωστό για την κλοπή μεγάλης ποσότητας πετρελαίου από διυλιστήριο, κατηγορείται για την αύξηση των εγκλημάτων στην πολιτεία αυτή, όπου δρουν βίαιες συμμορίες.

Η εγκληματική καριέρα του Γιέπεζ ξεκίνησε το 2010, όταν ο ίδιος διηύθυνε τη διακίνηση ναρκωτικών και την κλοπή αυτοκινήτων. Από τον Ιανουάριο του 2018, οι μεξικανικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό και τη σύλληψή του.

Μάλιστα, το Ναυτικό είχε κατορθώσει αρκετές φορές να περικυκλώσει τον «Ελ Μάρο», ωστόσο ο τελευταίος κατόρθωνε να ξεφεύγει.

Το 2019, ο Γιέπεζ συνήψε συμμαχία με το ένοπλο τμήμα του Καρτέλ του Κόλπου του Μεξικό, που ονομάζεται «Ειδικές Δυνάμεις Grupo Sombra», σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει την κυριαρχία του αντίπαλου καρτέλ Jalisco New Generation, για τον έλεγχο των πλατειών στην πολιτεία Γκουαναχουάτο.

Τον Ιούλιο του 2019, οι Αρχές «πάγωσαν» ποσά ύψους άνω των 35 εκατ. δολαρίων από διαφορετικούς λογαριασμούς που ανήκαν στον «Ελ Μάρο» και το καρτέλ της Σάντα Ρόζα ντε Λίμα. Μάλιστα, η μεξικανική αστυνομία επιβεβαίωσε την αυτομόληση ορισμένων από τους κύριους υπαρχηγούς του καρτέλ. Την περίοδο εκείνη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 14 ιδιοκτησίες καθώς και 129 αυτοκίνητα.

Στις 11 Ιουνίου 2020, ο Μεξικανός δημοσιογράφος και ειδικός στο οργανωμένο έγκλημα, Όσκαρ Μπαλντέρας, αποκάλυψε στη δημοσιογράφο Βικτόρια Ντίτμαρ ότι η κυβέρνηση και ένας πόλεμος μεταξύ των δύο καρτέλ οδήγησε τη συμμορία του «Ελ Μάρο» να χάσει σημαντικό έδαφος αλλά και επιρροή σε αρκετές περιφέρειες της χώρας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By