Πέμπτη, 17 Ιουνίου, 2021

Μια ανάσα από την αρχαία Παλμύρα οι τζιχαντιστές

Πολύ κοντά σε επανακατάληψη της πόλης της Συρίας το Ισλαμικό Κράτος

 palmira

Την ανάσα των τζιχαντιστών αρχίζουν να νιώθουν οι πολίτες της αρχαίας πόλης Παλμύρα στη Συρία, καθώς σύμφωνα με διεθνή δίκτυα το Ισλαμικό Κράτος έχει ήδη εισβάλει στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, οι συριακές δυνάμεις εκκενώνουν την πόλη, ενώ μεταφέρονται σε ασφαλή τοποθεσία ακόμα και αγάλματα από την προστατευμένη από την UNESCO, Παλμύρα.

Όλα αυτά, ενώ οι τζιχαντιστές που το περασμένο Σάββατο είχαν απωθηθεί από τις κυβερνητικές δυνάμεις, τώρα έχουν ήδη καταλάβει το βόρειο τμήμα της μεγάλης ιστορικής αξίας πόλης.

Η διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τις συγκρούσεις ανάμεσα στο Ισλαμικό Κράτος και τον συριακό στρατό στην Παλμύρα και κάλεσε για άμεση εκεχειρία.

Οι μάχες, όπως εξήγησε, θέτουν σε κίνδυνο ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της Μέσης Ανατολής.

Στο μεταξύ, επισημαίνεται πως περίπου 100 αγάλματα έχουν μεταφερθεί σε άλλη τοποθεσία, πληροφορία που επιβεβαιώνει ο διευθυντής αρχαιοτήτων και των μουσείων της Συρίας, Μααμούν Αμπντουλκαρίμ.

«Μεταφέραμε σε ασφαλές σημείο εκατοντάδες αγαλμάτων. Φοβόμαστε για το μουσείο και τα πολλά αρχαία μνημεία που δε μπορούμε να μεταφέρουμε», συμπλήρωσε ο διευθυντής.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By