Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μια crypto real estate πλατφόρμα πήρε χρήματα και εξαφανίστηκε

Οι επί πληρωμή influencers προώθησαν την προσπάθεια δήθεν εκδημοκρατισμού της διαδικασίας των επενδύσεων σε ακίνητα, για χάρη της πλατφόρμας, η οποία άρπαξε τα χρήματα και έκτοτε αγνοείται η τύχη της.

Η Realux πλήρωσε influencers για να προωθήσει την ιδέα ότι θα μπορούσε να βοηθήσει να κλείσει “το χάσμα του πλούτου” με τον εκδημοκρατισμό των ακινήτων. Στη συνέχεια όμως εξαφανίστηκε. Οι κόσμοι του crypto και των ακινήτων έχουν γίνει όλο και πιο αλληλένδετοι, καθώς και οι δύο τομείς έχουν αναπτυχθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια.

Οι “βασιλιάδες του κρυπτονομίσματος” είναι οι νεότεροι παίκτες του real estate και οι νεοφυείς επιχειρήσεις στον χώρο των ακινήτων που βρίσκουν τρόπους να βάζουν υποθήκες NFT και να επιτρέπουν στους νεόπλουτους να χρησιμοποιούν το Bitcoin τους ως εγγύηση, παρακάμπτοντας την παραδοσιακή προκαταβολή.

Τι συνέβη

Το θέμα τώρα λοιπόν είναι ότι εμφανίστηκε μια εταιρεία που υποστήριζε ότι “εκδημοκρατίζει” τα ακίνητα με blockchain, ρίχνοντας τα κουπόνια του στους επενδυτές- αυτό που είναι κοινώς γνωστό ως “rug pull“. Συγκεκριμένα, η Realux αυτοπαρουσιάστηκε ως πλατφόρμα έτοιμη να κάνει “τα ακίνητα ανοιχτά σε όλους, με πολύ χαμηλό κόστος και πολύ εύκολο τρόπο” χρησιμοποιώντας ένα πολύπλοκο σύστημα tokens που υποστηρίζεται από επενδύσεις σε ακίνητα.

Μάλιστα, έλεγε ότι θα “καταργούσε μια για πάντα όλα τα εμπόδια, τα κόστη, τους μεσάζοντες, το κοινωνικό υπόβαθρο και άλλους περιορισμούς”, μετατρέποντας τα ακίνητα σε κουπόνια, ή με τη δημιουργία blockchain tokens που αντιπροσωπεύουν την αξία των κτιρίων που ανήκουν.

Το μόνο που έπρεπε να κάνουν οι επενδυτές για να ξεκινήσουν ήταν να αγοράσουν μερικά κουπόνια RLX, τα οποία κυκλοφόρησαν τη Δευτέρα υποστηριζόμενα από το hype των viral tweets και των βίντεο στο YouTube που δημοσίευσαν οι influencers που διαφημίζουν το νόμισμα.

Σύντομα, ο λογαριασμός Twitter, ο ιστότοπος και το κανάλι Telegram της Realux είχαν εξαφανιστεί και η τιμή του RLX είχε κάνει βουτιά έπειτα από έρευνες. Η τιμή του κουπονιού έφτασε στο αποκορύφωμα περίπου στα 0,0026 δολάρια και τώρα βρίσκεται στα 0,000329 δολάρια μετά από μια μαζική πώληση που σημειώθηκε λίγες ώρες μετά την κυκλοφορία.

Σύμφωνα με τα αρχεία blockchain, ήταν ο δημιουργός του συμβολαίου token που πέταξε 70 εκατ. μάρκες RLX ταυτόχρονα για κέρδος λίγο κάτω από 24.000 δολάρια. Ορισμένες προσωπικότητες βοήθησαν να φανεί πιο “νόμιμη” η εταιρεία, κάνοντας spamming στο διαδίκτυο ισχυριζόμενοι ότι οι άνθρωποι “πρέπει να αγοράσουν πριν να είναι πολύ αργά”.

Promo χωρίς αύριο

Για να ενισχύσει την αξιοπιστία τους, ένας γνωστός Youtuber, o Jim Crypto παρέπεμψε στη σελίδα LinkedIn του υποτιθέμενου διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, “Doreen Curry”, όπου αναφέρονταν τα υποτιθέμενα προσόντα, όπως μεταπτυχιακά διπλώματα από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και το London Business School, καθώς και χρόνος εργασίας στο τμήμα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Goldman Sachs.

Το “doxxed” των προγραμματιστών ή η δημοσιοποίηση της πραγματικής τους ταυτότητας είναι ένας δημοφιλής τρόπος για τα έργα κρυπτονομισμάτων να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Σε μια προσπάθεια επικοινωνίας μαζί τους του Motherboard (VICE) που ανέδειξε το θέμα, δεν λήφθηκε καμία απάντηση.

Συγκεκριμένα, ο ιστότοπος και η “λευκή βίβλος” της Realux έχουν καταργηθεί αφού στην ουσία εκμεταλλευόταν τις ελπίδες ανθρώπων που ήθελαν να επωφεληθούν από τα κέρδη της αγοράς ακινήτων, αλλά δεν είχαν τα απαραίτητα χρήματα για να το κάνουν με παραδοσιακά μέσα.

Οι ισχυρισμοί

Το σύστημα είχε παρουσιαστεί ως ένα διαφανές “κοινοτικό έργο”, στο οποίο οι εμπλεκόμενοι θα ψήφιζαν για τις αγορές ακινήτων και θα αποκόμιζαν τα οικονομικά οφέλη.

Ο ιστότοπος ισχυριζόταν ότι “μια διεπιστημονική ομάδα με διάφορες δεξιότητες στα ακίνητα, τα χρηματοοικονομικά, το blockchain, την ανάπτυξη και τα νομικά” είχε ήδη αποδείξει ότι υπήρχε ταύτιση προϊόντος-αγοράς, είχε δημιουργήσει ένα ιδρυτικό team και είχε συγκεντρώσει ένα δίκτυο δικηγόρων και κτηματομεσιτών.

Στην ιστοσελίδα, η Realux αποκάλεσε την ιδέα “διαφανή win-win”, επιμένοντας ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αποφύγουν τους φόρους ακινήτων, ενώ παράλληλα θα εισέρχονταν στην αγορά.

By