Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, 2022

Μια εξαγορά φέρνει κοντά Mercedes – BMW

Σύμφωνα με το Reuters η εξαγορά από την BMW του συνόλου των μετοχών της online πλατφόρμας υπηρεσιών μετακίνησης DriveNow, που είχε αναπτύξει σε συνεργασία με την Sixt και ανακοινώθηκε σήμερα, έχει στόχο να επιτρέψει την συνεργασία με την Mercedes και την δική της αντίστοιχη υπηρεσία Car2Go.

Η Βαυαρική μάρκα ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με την εταιρεία ενοικιάσεων και διαχείρισης στόλου οχημάτων Sixt, να εξαγοράσει το 100% της υπηρεσίας DriveNow. H συγκεκριμένη online πλατφόρμα υπηρεσιών μετακίνησης είχε ξεκινήσει το 2011 συνεργατικά από τις δύο εταιρείες, οι οποίες κατείχαν από 50% στο κοινό σχήμα. Η υπηρεσία χρησιμοποιείται σήμερα από 1.000.000 χρήστες σε 13 μεγάλες πόλεις στην Ευρώπη και περιλαμβάνει ένα στόλο 6.000 αυτοκινήτων BMW και Mini.

Το γεγονός αυτής της εξαγοράς εντείνει τις πληροφορίες ότι η BMW ήθελε απόλυτη ελευθερία κινήσεων, ώστε να βρίσκεται σε ισότιμη θέση στις συζητήσεις για κοινή ανάπτυξη πλατφόρμας online υπηρεσιών μετακίνησης με την Mercedes. Το Reuters, αντλώντας πληροφορίες από Γερμανούς αξιωματούχους που γνωρίζουν καλά τι συμβαίνει στις δύο εταιρείες, υποστηρίζει ότι BMW και Mercedes βλέπουν την εξάπλωση των Uber και Lyft στις ΗΠΑ να απειλεί τις μελλοντικές τους δραστηριότητες και έτσι αναζητούν λύση, ώστε να επεκταθούν το ταχύτερο δυνατό και σε αυτό το πεδίο δραστηριότητας.

Στόλοι οχημάτων κοινής χρήσης, υπηρεσίες δημόσιας φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων και πολλοί ακόμα τομείς του μεταφορικού έργου που σήμερα είναι υπό διαμόρφωση, στο μέλλον θα αποτελούν το κλειδί της βιωσιμότητας για τους μεγάλους, σήμερα, κατασκευαστές. Έτσι, μέσα από συνεργασίες και εξαγορές όλες οι μάρκες αναζητούν μια καλή θέση εκκίνησης στην κούρσα για την επικράτηση στο μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν μια συνεργασία BMW – Mercedes, των δύο πιο μεγάλων ανταγωνιστών σήμερα στην κατηγορία των πολυτελών αυτοκινήτων, δεν δείχνει διόλου απίθανη.

Οι δύο εταιρείες πάντως δεν πήραν θέση στα όσα αναφέρει το Reuters, με την κλασική υπεκφυγή ότι «δεν σχολιάζουμε υποθετικά σενάρια». Όσον αφορά στο deal των BMW και Sixt, αυτό υπόκειται ακόμα υπό την αίρεση της επιτροπής ανταγωνισμού και μονοπωλίων της Ε.Ε., που αναμένεται να αποφασίσει σχετικά μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2018. Όταν πάντως ολοκληρωθεί η συμφωνία, η Sixt θα εισπράξει από τη BMW το ποσό των 209 εκ. ευρώ, καθώς η εταιρεία αποτιμήθηκε στα 420 εκ. ευρώ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By