Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Μια πολυκατοικία στο Κεφαλάρι που έχει πάρει διεθνές βραβείο μόνο από τα σχέδια

Το Cascading Terraces, έργο του αρχιτεκτονικού γραφείου Potiropoulos+Partners, παρ’ότι είναι ακόμα “υπό μελέτη”, έχει κερδίσει ήδη το Χρυσό Βραβείο του A’ Design Award.

H κριτική επιτροπή του A’ Design Award & Competition που αποτελείται από designers, ακαδημαϊκούς, εξέχοντες επιχειρηματίες παγκοσμίως, αλλά και επιδραστικά μέλη των μέσων ενημέρωσης, απένειμε το εν λόγω βραβείο στον σχεδιασμό σύγχρονης και προωθημένης αρχιτεκτονικής. «Αυτή η αξιόλογη αναγνώριση γιορτάζει τον καινοτόμο σχεδιασμό και την ικανότητά του να εμπνέει, να προκαλεί και να επηρεάζει θετικά τον κόσμο μας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σχόλιο της επιτροπής.

Μια πολυκατοικία στο Κεφαλάρι που έχει πάρει διεθνές βραβείο μόνο από τα σχέδια

“Το συγκρότημα κατοικιών «Cascading Terraces» στο Κεφαλάρι σχεδιάστηκε με κύριο συνθετικό άξονα τον διάλογο που αναπτύσσει με το ευρύτερο φυσικό του περιβάλλον”, αναφέρει χαρακτηριστικά το αρχιτεκτονικό γραφείο παρουσιάζοντας ένα έργο που όταν θα ολοκληρωθεί, θα μοιάζει να αλλάζει μορφή ανάλογα με την εποχή και το φως. “Κατά την επεξεργασία του concept προσεγγίστηκε η οργάνωση δύο συνδεδεμένων όγκων, σε ενιαία δομή, παράλληλων προς τη μεγάλη πλευρά του οικοπέδου. Αντιδρώντας στον προσανατολισμό, στις θέες, στη διεύθυνση των ανέμων και στις μεταμφιέσεις του τοπίου ανάλογα με την εποχή, το συγκρότημα «ανοίγει» ή «κλείνει» υιοθετώντας κάθε φορά διαφορετικά πρόσωπα. Προτεραιότητα του σχεδιασμού αποτέλεσε η αξιοποίηση της θέας, σε ένα ψηλό σημείο της Κηφισιάς που διακρίνεται για την οπτική που προσφέρει προς τη νοτιοδυτική διεύθυνση και αντίστοιχα προς τη βορειοδυτική”. Ας δούμε όμως τι λέει ο επικεφαλής του γραφείου Δημήτρης Ποτηρόπουλος.

Μια πολυκατοικία στο Κεφαλάρι που έχει πάρει διεθνές βραβείο μόνο από τα σχέδια

Μια πολυκατοικία στο Κεφαλάρι που έχει πάρει διεθνές βραβείο μόνο από τα σχέδια

Ποια ιδιαίτερα στοιχεία σας, που σχετίζονται με το έργο, δικαιώθηκαν με το βραβείο;

Το ότι δικαιώθηκε μέσω της βράβευσης, με την έννοια της αναγνώρισης, η πάγια πεποίθησή μας για μία αρχιτεκτονική που εμπεριέχει στη φιλοσοφία της, την έννοια της «γης-μητέρας» αναδεικνύοντας τη σύνδεση της ανθρώπινης υπόστασης με την εμπειρική κατανόηση των πραγμάτων, ειδικότερα όσων συναποτελούν τον φυσικό μας περίγυρο ή προέκτασή του. Που όσο αντιφατικό κι αν ακούγεται σε συνάρτηση με την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας, η σχεδιαστική αυτή προσέγγιση επιδιώκει να αποδώσει μία αίσθηση «φυσική» στον χώρο, επιμένοντας να αφυπνίσει σχέσεις που λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής και της μηχανοποίησης των διαδικασιών έχουν παραμεληθεί.

By