Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Μιχαηλίδης: «Ο Ζήγρας ψεύδεται για μένα»

Για την υπόθεση της διακίνησης παράνομων αμοιβών από την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων TOR M1 επί Άκη Τσοχατζόπουλου

zigras

Στην τελική ευθεία μπαίνει η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, του πρώην υπουργού Εσωτερικών της Κύπρου, Ντίνου Μιχαηλίδη και των συγκατηγορουμένων του για την υπόθεση της διακίνησης παράνομων αμοιβών από την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων TOR M1 επί Άκη Τσοχατζόπουλου.

Η διαδικασία, που ξεκίνησε τον Μάιο, βρίσκεται πλέον στις απολογίες των κατηγορουμένων, με πρώτη αυτήν του Κύπριου πρώην υπουργού που είναι ο βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση.

Εκτός του Ντίνου Μιχαηλίδη, κατηγορούμενοι για τη διακίνηση, για λογαριασμό του κ. Τσοχατζόπουλου, πολλών εκατομμυρίων ευρώ προερχόμενων από παράνομες αμοιβές για την αγορά των ρωσικών συστημάτων από το ελληνικό Δημόσιο, είναι ο Μιχάλης Μιχαηλίδης, γιος του πρώην υπουργού, ο καταζητούμενος επιχειρηματίας Φουάντ Αλ Ζαγιάντ, ο πρώην νομικός σύμβουλος του ελληνικού κράτους, Αναστάσιος Σοφός και η σύζυγος του Μαρία Σοφού.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί για την υπόθεση, η οποία αποτελεί σκέλος της μεγάλης έρευνας της Δικαιοσύνης για τις «μίζες από εξοπλιστικά προγράμματα», οι τέσσερις κατηγορούμενοι διευκόλυναν τη διακίνηση μεγάλου χρηματικού ποσού εκατομμυρίων ευρώ προερχόμενων από τον καταζητούμενο Αλ Ζαγιάντ, τα οποία, μέσω τριών υπεράκτιων εταιρειών και λογαριασμών, είχαν τελικό αποδέκτη τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Η δικογραφία περιλαμβάνει τις καταθέσεις του εξάδελφου του Άκη Τσοχατζόπουλου, Νίκου Ζήγρα, που ισχυρίζεται ότι ο πρώην Κύπριος πολιτικός εξυπηρέτησε τον Έλληνα πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας, μεταφέροντας χρήματα σε βαλίτσες.

Απολογούμενος ο Κύπριος πολιτικός αρνήθηκε όσα του αποδίδονται στο κατηγορητήριο και υποστήριξε ότι ουδέποτε είχε σχέση με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, ούτε είχε συζητήσει ποτέ μαζί του για τα εξοπλιστικά προγράμματα, πόσο μάλλον να του δώσει επιταγές ή και χρήματα. Ακόμη, υποστήριξε ότι γνώρισε τον καταδικασμένο πρώην υπουργό Άμυνας το 1985 και έκτοτε είχαν συνομιλίες για υπηρεσιακά ζητήματα. «Τίποτα περισσότερο, δεν είχαμε φιλία. Ήρθε και με δική μου πρόσκληση στην Κύπρο. Ο κ. Τσοχατζόπουλος είχε παρουσιαστεί ότι ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για την Κύπρο. Δεν είχα ιδιαίτερη σχέση μαζί του, ουδέποτε είχα συζητήσει μαζί του για τα εξοπλιστικά προγράμματα, να του δώσω επιταγές ή χρήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, το 2001, ο Άκης Τσοχατζόπουλος του ζήτησε να συναντηθεί με τον εξάδελφό του, Νίκο Ζήγρα. «Ήθελε να τον βοηθήσω σε κάποια προσωπικά του προβλήματα. Όντως, συναντηθήκαμε στο Four Seasons. Μου ανέφερε διάφορες έγνοιες του που είχε σχετικά με τις εργασίες του στην Κύπρο. Μου ζήτησε να βοηθήσω στην πρόσληψη της κόρης του στη Τράπεζα Κύπρου Θεσσαλονίκης. Μου ζήτησε πληροφορίες για ίδρυση, φορολόγηση και διαχείριση υπεράκτιων εταιριών. Του απάντησα ότι δεν είχα ακριβώς πληροφορίες και ότι με τα θέματα αυτά ασχολείται ο γιος μου, Μιχάλης, και του είπα ότι θα μπορούσα να τον φέρω σε επαφή μαζί του… Όσα λέει για εμένα ο κ. Ζήγρας είναι απολύτως ψευδή. Του έκανα μήνυση και αγωγή, αμέσως. Ποτέ δεν είχα πάρει και δεν έδωσα επιταγές στον Ζήγρα από μίζες για εξοπλιστικά προγράμματα. Ποτέ δεν είχα ανάμιξη, 12 χρόνια ως υπουργός, σε υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων» τόνισε.

Ο κ. Μιχαηλίδης εκτίμησε πως ο καταδικασμένος για παράνομες αμοιβές από εξοπλιστικά, Νίκος Ζήγρας, ψεύδεται, πιθανώς, για να καλύψει είτε τον Ζαγιάντ είτε τον εκλιπόντα Βλάση Καμπούρογλου. Ακό,η, σημείωσε ότι στο παρελθόν είχε επαγγελματικές σχέσεις με τον Ζαγιάντ και ότι τον γνώριζε από το 1980. Κληθείς να σχολιάσει την επιστολή του Ζαγιάντ προς το δικαστήριο, όπου ο καταζητούμενος υποστηρίζει πως ο Κύπριος πρώην υπουργός τού είχε δώσει τα στοιχεία των τριών εταιριών που εμπλέκονται στην υπόθεση και όχι ο κ. Τσοχατζόπουλος, ο κ. Μιχαηλίδης απάντησε: «Δεν γνωρίζω γιατί τα λέει αυτά. Και εγώ εξεπλάγην. Ήθελε, ενδεχομένως, να παρουσιαστεί ότι δεν έχει σχέση με τα εξοπλιστικά και τον Τσοχατζόπουλο».

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 10 Δεκεμβρίου.

By