Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Μίχαλος: Η πραγματικότητα εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολη

«Η πραγματικότητα εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολη, όμως συμφωνώ με τα στοιχεία για σταθεροποίηση της οικονομίας φέτος και τις προσδοκίες για ανάπτυξη, αν όχι 2,5%, τουλάχιστον 1,5% για το 2017», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg o πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, σχολιάζοντας πως μετά από επτά χρόνια ύφεσης, έχουμε «ξεπεράσει» όλες τις οικονομικές θεωρίες για την επιβίωση μιας οικονομίας για μια τόσο μακρά περίοδο ύφεσης.

«Έχουμε δει ενδείξεις από τον τομέα των υπηρεσιών, ο τουρισμός έχει βελτιωθεί σημαντικά, επεξεργαζόμαστε ακόμα τα στοιχεία, όμως νομίζω πως θα είναι μια πολύ θετική χρονιά για τον τουρισμό και τον τομέα υπηρεσιών γενικότερα», ανέφερε, εκφράζοντας την ελπίδα πως «με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα δούμε περισσότερα success stories το 2017».

Ο κ. Μίχαλος τόνισε πως «το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι και άλλες πρόωρες εκλογές», υπογραμμίζοντας πως «αυτό που χρειαζόμαστε είναι συναίνεση, συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Το πολιτικό σύστημα πρέπει να καταλάβει πλήρως πως αυτή είναι μια εθνική κρίση και ως εκ τούτου πρέπει να υπερισχύσουν τα εθνικά κριτήρια στην εξεύρεση της σωστής λύσης.

Ελπίζω πως αυτό το μήνυμα του επιχειρηματικού κόσμου θα περάσει στο πολιτικό σύστημα και πως εν μέσω της γενικότερης αστάθειας που βλέπουμε σε πολιτικό επίπεδο σε όλη την Ευρώπη, θα μπορέσουμε να έχουμε μια ενωμένη φωνή έναντι των δανειστών και των εταίρων μας».

Για το ακανθώδες ζήτημα των απολύσεων, είπε πως αυτό «ουσιαστικά δεν αφορά την πλειονότητα της επιχειρηματικής κοινότητας εδώ στην Ελλάδα, η οποία απαρτίζεται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ουσιαστικά είναι θέμα που αφορά τις πολύ μεγάλες εταιρείες και τον τραπεζικό τομέα. Οι τελευταίες πληροφορίες που έχουμε από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές φαίνεται πως το ποσοστό απολύσεων θα οριστεί στο 10% μηνιαίως, όμως δεν αφορά ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος της επιχειρηματικής κοινότητας σ” αυτή τη χώρα».

Σε ό,τι αφορά στις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, εξέφρασε ανησυχία για την ώθηση που έχουν λάβει τα εθνικιστικά κινήματα λόγω της δυσαρέσκειας του εκλογικού σώματος, ενώ ανέφερε πως «πρέπει όλοι να προειδοποιηθούμε ότι η λιτότητα πάνω στη λιτότητα απλά δεν φέρνει τη σωστή λύση και πρέπει να βρούμε διαφορετικές μεθόδους και δρόμους. Το ΔΝΤ στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας στο ζήτημα της μείωσης του ελληνικού χρέους και ελπίζω πως όταν ολοκληρωθεί η β” αξιολόγηση, ο Μάριο Ντράγκι θα τηρήσει την υπόσχεσή του για συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο QE, κάτι που θα ανακουφίσει τον τραπεζικό κλάδο και την επιχειρηματική κοινότητα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή».

(Visited 1 times, 1 visits today)