Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μικρή αύξηση του ELA αποφασίζει η ΕΚΤ

Η εχθρική στάση της Γερμανίας δυσχεραίνει την απόφαση

trapezes-trapeza-arxeio

Μετά από συζήτηση των ανώτερων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αποφασίστηκε η χορήγηση περαιτέρω έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Η συνάντηση των αξιωματούχων αναμένεται να κρατήσει ως το βράδυ, αλλά δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν θα δημοσιευτεί κάποια ανακοίνωση.

«Το ερώτημα είναι πως θα εξελιχθούν τα πράγματα με την Ελλάδα. Από την ευρωπαϊκή σκοπιά, υπάρχει η ελπίδα πως μπορεί να βρεθεί μια διέξοδος αυτήν την εβδομάδα» ανέφερε αξιωματούχος στο Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο η αντίδραση της Γερμανίας θα δυσκολέψει την ΕΚΤ να προσφέρει νέα στήριξη στην Ελλάδα, αν και άλλες χώρες είναι υπέρ της κίνησης αυτής. Πηγές δήλωσαν πως ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν, αντιτάχθηκε στην αύξηση του ορίου.

Αλλά αν και κάποιοι κεντρικοί τραπεζίτες μοιράζονται τις ανησυχίες του, άλλοι θέλουν περισσότερη επιείκεια.

Ένας αξιωματούχος κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης προέβλεψε μια «μικρή αύξηση» του ELA για την Ελλάδα, τονίζοντας πως η «ΕΚΤ πρέπει να προσπαθήσει να διατηρήσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα» και πως ο ρόλος της «δεν είναι να δώσει στην Ελλάδα μαθήματα».

Πηγές τόνισαν στο Reuters πως αν η Αθήνα δεν συμφωνήσει σύντομα σε μια παράταση του προγράμματος, η διατήρηση του ορίου για τον ELA θα οδηγήσει τις τράπεζες σε έλλειψη ρευστότητας που θα απαιτεί την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων.

Ανώτατος αξιωματούχος είπε πως ο Μάριο Ντράγκι θα στραφεί πρώτα στους Ευρωπαίους ηγέτες για να διασφαλίσει την βιωσιμότητα των ελληνικών τραπεζών, προτού εξετάσει το ενδεχόμενο «να τραβήξει την πρίζα» της έκτακτης ρευστότητας. Αν η ΕΚΤ αποφασίσει να ακυρώσει την έκτακτη χρηματοδότηση, όπως απείλησε την Κύπρο το 2013, θα αναγκάσει την Ελλάδα να επιλέξει ανάμεσα στην επίτευξη μιας νέας συμφωνίας με τους διεθνείς δανειστές ή την χρεοκοπία.

«Το τράβηγμα της πρίζας από την Ελλάδα θα είχε δυνητικά καταστροφικές επιπτώσεις» ανέφερε ο Ασόκα Μόντι, πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ που συμμετείχε στον σχεδιασμό του προγράμματος διάσωσης της Ιρλανδίας. «Οι απειλές της ΕΚΤ είναι τζούφιες. Παρά το θόρυβο, δεν έχει άλλη επιλογή. Η ΕΚΤ πρέπει να αναρωτηθεί πως θα σταθεροποιήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, όχι πως θα το υπονομεύσει» τόνισε.

By