Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Μήνες θα διαρκέσει η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, λέει ο Ντάισελμπλουμ

Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε σε δηλώσεις του πώς δεν μπορεί να υπάρξει ελληνικό πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ

daiselblum600_010413

Μήνες αναμένεται να διαρκέσει και όχι εβδομάδες η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια δηλώσεων του προέδρου του Eurogroup, η αξιολόγηση θα περιλαμβάνει τις δύσκολες διαπραγματεύσεις για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και την πώληση στεγαστικών και καταναλωτικών «κόκκινων» δανείων σε ειδικά funds, αλλά και αναμένεται να είναι το πρώτο σημείο όπου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα εκτιμήσει αν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο τρίτο Μνημόνιο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως δεν μπορεί να υπάρξει ελληνικό πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ, τη στιγμή πάντως που ευρωπαίοι αξιωματούχοι όπως ο Κλάους Ρέγκλινγκ έχουν διαμηνύσει ότι αυτό που προέχει είναι ο συμβουλευτικός ρόλος του Ταμείου, παρά ο χρηματοδοτικός – ο οποίος προϋποθέτει και ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η ελληνική πλευρά επιθυμεί έξοδο του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, λόγω των υψηλότερων επιτοκίων που συνοδεύουν τα δάνειά του αλλά και λόγω της σκληρής στάσης που τηρεί σε διάφορα μέτωπα της διαπραγμάτευσης.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έστειλε στους θεσμούς η Αθήνα τη Δευτέρα, ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι δεν το έχει ακόμα διαβάσει και γνωρίζει μόνο τα όσα μεταδίδουν οι εφημερίδες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By