Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Μήνυμα Σόιμπλε σε Βρετανία σε περίπτωση που υπερισχύσει το Brexit

O Σόιμπλe τόνισε ότι η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει στο Λονδίνο να χρησιμοποιήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σαν διαπραγματευτικό όπλο

fosphotos.com
fosphotos.com

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έστειλε σαφές μήνυμα στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι δε θα έχει το δικαίωμα να διαπραγματευτεί καλύτερους όρους για συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση αν οι πολίτες ψηφίσουν υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του Ιουνίου.

«Δεν θα υπάρξει αναδιαπραγμάτευση. Το ‘μέσα’ σημαίνει μέσα και το ‘έξω’ σημαίνει έξω», δήλωσε ξεκάθαρα ο κ. Σόιμπλε, τονίζοντας ότι η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει στο Λονδίνο να χρησιμοποιήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σαν διαπραγματευτικό όπλο για να εξασφαλίσει περισσότερα προνόμια από την Ε.Ε.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι τυχόν Brexit θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα και στις εμπορικές σχέσεις της ενωμένης Ευρώπης με τη Βρετανία, καθώς θα πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση για υπό όρους πρόσβαση της Βρετανίας στην ευρωπαϊκή αγορά.

«Η πρόσβαση στην ενιαία αγορά έρχεται με υποχρεώσεις. Όσο μεγαλύτερη είναι η πρόσβαση, περισσότερες και οι ευθύνες», είπε ο κ. Σόιμπλε κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Λονδίνο.

Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ επανέλαβε πάντως ότι τόσο η Ε.Ε. όσο και η Βρετανία θα βγουν κερδισμένες από την ήττα του Brexit.

Οι δηλώσεις Σόιμπλε έρχονται λίγες ώρες αφότου ο γάλλος ομόλογός του Μισέλ Σαπέν είπε στους «Financial Times» πως ενδεχόμενο Brexit θα μπορούσε να πυροδοτήσει εμβάθυνση των γαλλογερμανικών σχέσεων.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επαναβεβαίωσε επίσης την αντίθεσή του στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για δημιουργία ενός κοινού ταμείου εγγύησης καταθέσεων έως 100.000 ευρώ στην ευρωζώνη.

Το Βερολίνο ανησυχεί ότι τα σχέδια των Βρυξελλών θα επιβαρύνουν γερμανούς φορολογούμενους για τη διάσωση τραπεζών της Νότιας Ευρώπης, οι οποίες βαρύνονται από πολλά «κόκκινα» δάνεια. Αντιτείνει πως θα πρέπει πρώτα να υπάρξουν αυστηροί κανόνες που ορίζουν τις ευθύνες των τραπεζών και μόνο μετά να επωμιστούν ευθύνες οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι.

«Κανόνες που θα κόστιζαν λίγα στις τράπεζες αλλά πολλά στους φορολογούμενους δεν θα άξιζαν το χαρτί πάνω στο οποίο τυπώθηκαν», είπε.

By