Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μήνυμα Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής: Ετοιμάστε plan B για το μεταναστευτικό!

Με το #BrexitDeal, τη συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση να κυριαρχεί ως πρώτο θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων, ξεκίνησαν πριν από λίγη ώρα οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, της πρώτης Συνόδου Κορυφής στην οποία λαμβάνει μέρος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός.

Σήμερα και αύριο, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης για τις κυρώσεις που θα επιβάλλουν στην Άγκυρα μετά την εισβολή της Τουρκίας σε εδάφη της Συρίας και τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον Κούρδων, αλλά και τα αντίμετρα για την μονομερή απόφαση του Ερντογάν να ξεκινήσει ερευνητικές γεωτρήσεις μέσα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Το ενδεχόμενο διεύρυνσης της ΕΕ με έναρξη των διαπραγματεύσεων για την είσοδο των Σκοπίων και της Αλβανίας είναι ένα θέμα που ενδέχεται να συζητηθεί εφ” όσον η Γαλλία αποσύρει το βέτο.

Το βασικότερο όμως θέμα που απασχολεί άμεσα την Ελλάδα στην παρούσα Σύνοδο Κορυφής είναι το μεταναστευτικό, υπό το πρίσμα των απειλών του Ταγίπ Ερντογάν ότι αν δεν λάβει χρηματοδότηση από την ΕΕ θα «απελευθερώσει» κύματα από τα 3,6 εκατομμύρια μεταναστών και προσφύγων προς τις ευρωπαϊκές χώρες.

Το ενδεχόμενο αυτό τρομάζει πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να αποφασίσουν την εκταμίευση κονδυλίων προς την Τουρκία σε μια χρονική στιγμή που η Άγκυρα εγκαλείται σαν κράτος παρίας με αφορμή την παραβίαση των συνόρων της Συρίας και την εισβολή στα εδάφη που κατοικούν Κούρδοι.

Κι αν μη τι άλλο, μοιάζει παράδοξο η ΕΕ να χρηματοδοτεί την Τουρκία για την φιλοξενία των μεταναστών την ώρα που οι πολιτικές της Άγκυρας δημιουργούν νέα προσφυγικά κύματα!

«Οι μεταναστευτικές ροές έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Είναι ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο πριν την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και υπογράμμισε:

«Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιάζονται από την Τουρκία σε αυτό το θέμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιδείξει πολύ μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα στην διαχείριση αυτού του ζητήματος».

Δήλωση προσερχόμενος στη Σύνοδο του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες

Έχουμε μία φιλόδοξη, μεταρρυθμιστική ατζέντα μπροστά μας. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι να επαναφέρουμε την ανάπτυξη, να προσελκύσουμε επενδύσεις και να βγούμε από τον φαύλο κύκλο που έχει κρατήσει πίσω τη χώρα μας επί μία δεκαετία. #EPPSummit

Gepostet von Kyriakos Mitsotakis am Donnerstag, 17. Oktober 2019

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός προχώρησε ένα βήμα παραπέρα προειδοποιώντας ότι η κατάσταση με τις μεταναστευτικές ροές μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο το επόμενο διάστημα και γι” αυτό κάλεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προετοιμάσει εκτάκτως εναλλακτικό σχέδιο για τον χειρισμό της κρίσης.

Η ΕΕ πρέπει «να εκπονήσει μία νέα δέσμη μέτρων για τη μετανάστευση και το άσυλο, αλλά κι ένα εναλλακτικό σχέδιο ανάγκης (Plan B), σε περίπτωση που η υφιστάμενη κρίση μετατραπεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που αντιλαμβάνεται ότι η κατάσταση με τις μεταναστευτικές ροές γίνεται πιεστική.

Από την 1η Αυγούστου μέχρι σήμερα στα ελληνικά νησιά έχουν φτάσει περισσότεροι από 20.000 μετανάστες και παρά τις προσπάθειες μεταφοράς τους στην ηπειρωτική Ελλάδα η κατάσταση στα νησιά, ιδίως στην Λέσβο και στη Σάμο, κινδυνεύει να καταστεί χαοτική.

Ενδεχόμενο αύξησης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών αν συνεχιστούν οι εχθροπραξίες στη Συρία ή αν ο Ερντογάν υλοποιήσει τις απειλές του και ανοίξει τις πόρτες «σπρώχνοντας» χιλιάδες ανθρώπους προς την Ευρώπη μπορεί να οδηγήσει στα όριά του το σύστημα στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιάζονται από την Τουρκία σε αυτό το θέμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιδείξει πολύ μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα στην διαχείριση αυτού του ζητήματος.

Να εκπονήσει μία νέα δέσμη μέτρων για τη μετανάστευση και το άσυλο, αλλά κι ένα εναλλακτικό σχέδιο ανάγκης (Plan B), σε περίπτωση που η υφιστάμενη κρίση μετατραπεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, η Ελλάδα εξ αρχής υποστήριξε την απόφαση που ελήφθη στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σχετικά με στοχευμένα μέτρα, στοχευμένες κυρώσεις, για πρόσωπα και επιχειρήσεις που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στα χωρικά ύδατα της Κύπρου.

Για τα Δυτικά Βαλκάνια, η Ελλάδα είναι πυλώνας και άγκυρα σταθερότητας σε μία πολύ ταραχώδη περιοχή.

Υποστηρίζουμε την πορεία των βόρειων γειτόνων μας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την προϋπόθεση ότι σέβονται απόλυτα τις διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογράψει, είναι προσηλωμένοι στο κράτος δικαίου και -φυσικά- σέβονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Σας ευχαριστώ».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By