Τρίτη, 18 Ιανουαρίου, 2022

Μήνυμα Μπάιντεν από Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Θα ξαναχτίσουμε τις συμμαχίες μας

«Η διπλωματία επέστρεψε» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την άφιξή του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου αργότερα σήμερα θα εκφωνήσει την πρώτη του ομιλία για την εξωτερική πολιτική που θα ακολουθήσει η Ουάσινγκτον.

«Η Αμερική επέστρεψε. Η διπλωματία επέστρεψε. Θα ξαναχτίσουμε τις συμμαχίες μας», είπε ο Μπάιντεν δίνοντας το στίγμα της πολιτικής του.

Εποχή Μπάιντεν στο Kυπριακό: Ξεκάθαρα εναντίον της διχοτόμησης οι ΗΠΑ

Υπέρ της λύσης του κυπριακου στη βάση της μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας τάσσεται η υποψήφια πρεβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, απαντώντας σε γραπτή ερώτηση του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ και την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, μετά από την επικύρωση του διορισμού της.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν μια συνολική επίλυση υπό την ηγεσία της Κύπρου για την επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους καθώς και την ευρύτερη περιοχή.

Χαιρετίζουμε και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη σύγκληση μιας άτυπης συνάντησης 5 + 1 το συντομότερο δυνατό και να διευκολύνουμε την επανέναρξη των πολιτικών συζητήσεων μετά από χρόνια στασιμότητας. Ελπίζουμε ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα προσεγγίσουν τη συνάντηση 5 + 1 με ανοιχτό πνεύμα, ευελιξία και διάθεση συμβιβασμού.

Η ευθύνη για την εξεύρεση λύσης εναπόκειται πρωτίστως στους Κυπρίους».

Η ερώτηση του Μενέντεζ , που είναι γνωστός διαχρονικά για τις θέσεις του υπέρ της Ελλάδας, ήταν η εξής:

Στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα της 8ης Ιανουαρίου σχετικά με την αποστολή των καλών υπηρεσιών του στην Κύπρο, ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τη σύγκληση μιας άτυπης συνάντησης 5 + 1 φέτος για να «ανοίξει τον δρόμο για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας διαρκούς διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος σε έναν προβλεπόμενο ορίζοντα».

Η Τουρκία και ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης έχουν λάβει μέτρα για να υπονομεύσουν τις νέες συνομιλίες, επιμένοντας σε μια λύση δύο κρατών και όχι στην επανένωση της Κύπρου σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και την πολιτική των ΗΠΑ.

Ξεκάθαρη ήταν η θέση της νέας πρεσβευτού και για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, στην οποία προχώρησε το καθεστώς Ερντογάν λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές στα Κατεχόμενα, που οδήγησαν στην εκλογή Τατάρ και την απόσυρση Ακιντζί, που θεωρείται ο πιο διαλλακτικός πολιτικός από την τουρκοκυπριακή πλευρά.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By