Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024

«Μήνυμα» Βρυξελλών στην Αθήνα: Δεν έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις για τη δόση των 970 εκατ. ευρώ

Μήνυμα προς τις ελληνικές αρχές να διευθετήσουν άμεσα τις εκκρεμότητες που σχετίζονται κυρίως με τις υπουργικές αποφάσεις για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη έστειλε αξιωματούχος της ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι η εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων στο Eurogroup της 5ης Απριλίου δεν έχει ακόμα «κλειδώσει».

Όπως τόνισε, «εναπόκειται στους θεσμούς να πουν εάν έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει αυτό. Αλλά υπάρχει ακόμα λίγος χρόνος».

Προσέθεσε, δε, ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και των ελληνικών αρχών συνεχίζονται, καθώς «παραμένουν ανοιχτά κάποια σημεία που αφορούν κυρίως τα επιχειρηματικά δάνεια».

Απαντώντας στο ερώτημα τι θα συμβεί εάν η εκταμίευση της δόσης δεν καταστεί εφικτή στις 5 Απριλίου στο Βουκουρέστι, ο αξιωματούχος σημείωσε πως τα χρήματα δεν χάνονται, αλλά θα αποδεσμευθούν, όποτε οι θεσμοί πιστοποιήσουν ότι έχουν εκπληρωθεί όλες οι προϋποθέσεις.

Εάν χαθεί το ορόσημο της 5ης Απριλίου, επόμενος σταθμός είναι το Eurogroup της 16ης Μαΐου, όπου εκφράζονται όμως αμφιβολίες για το κατά πόσο θα ληφθούν αποφάσεις, επειδή η συνεδρίαση αυτή απέχει λίγες ημέρες από τις ευρωεκλογές. Έπεται η σύνοδος της 13ης Ιουνίου, η οποία είναι προγραμματισμένο να αποφασίσει για την επόμενη επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα.

«Εάν δεν έχει ληφθεί απόφαση μέχρι τότε, θα μπορούσαν να συνδυαστούν οι δύο δόσεις. Δεν ξέρω, ωστόσο, εάν θα γίνει ευκολότερο το θέμα αν μεταφερθεί χρονικά, καθώς θα υπάρχουν νέες προϋποθέσεις. Έχω την αίσθηση ότι δεν θα γίνει» σχολίασε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By