Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Μηνύματα και «γκάζια» Μητσοτάκη σε υπουργούς: Στις 10 το υπουργικό, στην ατζέντα προτεραιότητες και μεταρρυθμίσεις

Υπό τη νέα σύνθεση του και με καθυστέρηση μιας ημέρας λόγω των αλλαγών που έγιναν, θα συνεδριάσει σήμερα στις 10 το υπουργικό συμβούλιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση αναμένεται να στείλει μήνυμα δυναμικής επανεκκίνησης για την κυβέρνηση του και θα τονίσει την πρόθεση του «να πατήσει γκάζι στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου». Επίσης, θα ζητήσει από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να σκύψουν πάνω από τα προβλήματα των πολιτών «σεμνά και ταπεινά» προειδοποιώντας ότι φαινόμενα αλαζονείας δεν θα γίνουν ανεκτά από τον ίδιο.

Τα πολιτικά χαρακτηριστικά του ανασχηματισμού
Ο ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος είχε εξ ολοκλήρου πολιτικά χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός, πριν καταλήξει στις αποφάσεις του, ζύγισε τα δεδομένα που προέκυψαν από το εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου και επιχείρησε να δώσει απαντήσεις στα ζητούμενα που έθεσαν με την ψήφο τους οι πολίτες. Η ουσία, βέβαια, δεν βρίσκεται στα πρόσωπα, αλλά στην ακολουθούμενη πολιτική και εκεί θα κριθεί επί της ουσίας η κυβέρνηση του τους επόμενους μήνες.

Κάθε αλλαγή που έκανε σε επίπεδο υπουργών σχετίζεται με τα θέματα που έφθειραν περισσότερο την κυβέρνηση τους προηγούμενους μήνες. Η ακρίβεια σάρωσε την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, οι αγροτικές κινητοποιήσεις τον χειμώνα «ξήλωσαν» αυτήν του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και η διαχείριση των αλλαγών στη φορολογία τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών. Η «στρατιωτικοποίηση» του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με την ενεργοποίηση του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου θέλει να προσδώσει μια άλλη εικόνα στη διαχείριση του συγκεκριμένου θέματος με το βλέμμα στο πιο συντηρητικό κοινό, ενώ η ανάθεση του υπουργείου Εσωτερικών στον Θόδωρο Λιβάνιο με υφυπουργό τον Βασίλη Σπανάκη δείχνει την πρόθεση να πέσει το βάρος στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν περιφέρειες και δήμοι. Ο κ. Λιβάνιος θα κληθεί να διαχειριστεί και τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στη λειτουργία του ΑΣΕΠ ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία των προσλήψεων στο δημόσιο, όπου περνούν μήνες ή και χρόνια μέχρι να πληρωθούν οι θέσεις που έχουν εγκριθεί.

Προτεραιότητες η ακρίβεια, η καθημερινότητα και η περιφέρεια
«Ακρίβεια, αγρότες και περιφέρεια είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα», σημειώνουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού, δίνοντας το στίγμα των αλλαγών. Πρόκειται επί της ουσίας για έναν ανασχηματισμό που επικεντρώνεται στην καθημερινότητα των πολιτών, διατηρώντας παράλληλα το πρόσημο των μεταρρυθμίσεων αφού στα υπουργεία όπου βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές αλλαγές, όπως το Υγείας, το Παιδείας ή το Ενέργειας δεν έγινε καμία αλλαγή. Ο κ. Μητσοτάκης αυτή τη φορά δεν προχώρησε σε ένα rotation μεταξύ των εν ενεργεία υπουργών, αλλά επέλεξε να στείλει ορισμένους στα σπίτια τους και να επαναφέρει στελέχη με εμπειρία από την κοινοβουλευτική ομάδα. Αυτή ήταν η δεξαμενή και για τα εννέα νέα πρόσωπα σε θέσεις υφυπουργών διευρύνοντας τον αριθμό των βουλευτών που αξιοποιούνται σε ένα κυβερνητικό σχήμα.

Δεν θα είναι ο τελευταίος ανασχηματισμός

Βέβαια, κάθε ανασχηματισμός συνήθως έχει περισσότερους δυσαρεστημένους απ’ ότι ικανοποιημένους. Πρόκειται για όσους είτε απομακρύνονται είτε δεν αξιοποιούνται. «Δεν είναι ο τελευταίος ανασχηματισμός. Μέχρι τις εκλογές το 2027 θα γίνει τουλάχιστον άλλος ένας», έλεγαν χθες συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, στέλνοντας το μήνυμα ότι «όλοι αξιολογούνται και μπορούν να αξιοποιηθούν στο μέλλον». Ρόλο σε αυτό το κλίμα ίσως έχει παίξει και η αίσθηση για ακόμα μεγαλύτερες αλλαγές στην κυβέρνηση, οι οποίες τελικά δεν προχώρησαν, μειώνοντας έτσι τα προς κάλυψη κενά στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου.

By