Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

Μειώσεις σε 880.000 συνταξιούχους

Στο στόχαστρο μπαίνουν όσοι παίρνουν σύνταξη πάνω από 1000 ευρώ

sintaxeis

Οι 880.000 συνταξιούχοι που παίρνουν πάνω από 1.000 ευρώ είναι οι πρώτοι που μπαίνουν στο στόχαστρο του υπουργείο Εργασίας που θέλει να διασφαλίσει 700 εκατ. ευρώ από την συνταξιοδοτική δαπάνη του 2016.

Έτσι το υπουργείο προχωρά σε επανυπολογισμό των συντάξεων θέτοντας παλιούς και νέους ασφαλισμένους μπροστά σε ριζικές ανατροπές.

Οι νέες δραματικές μειώσεις θα ξεκινούν από τα 700 ευρώ της σύνταξης και πάνω και θα είναι κλιμακωτές με ποσοστά από 3% ως και 7% για τις συντάξεις πάνω από τα 1.800 ευρώ τον μήνα, ενώ το νέο ασφαλιστικό φέρνει περικοπές για όλους καθώς το ποσοστό του μισθού που θα παίρνουν οι ασφαλισμένοι ως σύνταξη δεν θα ξεπερνά το 50% με 55%, μια μείωση στο ποσό των συντάξεων τουλάχιστον κατά 10% σε σχέση με σήμερα.

Η δεύτερη ανατροπή αφορά στον υπολογισμό του ποσού που θα λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι ο οποίος επί της ουσίας θα γίνεται με βάση το ΙΚΑ. Παράλληλα, η νέα ρήτρα για αυτόματες μειώσεις ανάλογα με το ετήσιο έλλειμμα των Ταμείων καθιστά το ποσό της σύνταξης μη μόνιμο και διασφαλισμένο.

Ανάλογα με τα αποθεματικά των Ταμείων θα υπολογίζεται και η βασική εθνική σύνταξη η οποία θα είναι από 300 έως 400 ευρώ.

Η άλλη μεγάλη ανατροπή αφορά στον τρόπο είσπραξης των εισφορών, οι οποίες με τη σταδιακή κατάργηση του σημερινού καθεστώτος θα περάσει στην εφορία που θα κάνει τις σχετικές κρατήσεις και στη συνέχεια θα αποδίδει τα ποσά στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Από τις εισφορές αυτές θα προκύπτει το ενοποιημένο ποσό (κύριας και επικουρικής) που θα λαμβάνει κάθε συνταξιούχος.

Μία σύνταξη λιγότερη τον χρόνο

Οι παραπάνω ανατροπές όμως σημαίνουν ότι εκτός από τους ασφαλισμένους, θα πρέπει να προσαρμοστούν και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία θα πρέπει να υπολογίσουν τις συντάξεις με βάση τα νέα μοντέλα και στη συνέχεια να κάνουν νέο υπολογισμό με βάη τις μειώσεις.

Αυτή τη στιγμή πάντως τα Ταμεία έχουν άλλο τρόπο υπολογισμού για όσους πήραν σύνταξη μέχρι 30 Αυγούστου του 2015, έναν δεύτερο για όσους βγήκαν σε σύνταξη από την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ από την 1η Ιανουαρίου και με βάση το νέο Ασφαλιστικό θα υπολογίσουν εκ νέου τις συντάξεις, με νέους συντελεστές και νέα ποσοστά αναπλήρωσης.

Τότε είναι που θα ισχύσουν οι νέες περικοπές που ουσιαστικά υπολογίζονται σε περίπου μια σύνταξη λιγότερη το χρόνο για κάθε συνταξιούχο.