Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μηταράκης: Τα κλειστά κέντρα είναι ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι

«Τα νέα ελεγχόμενα κλειστά κέντρα στα νησιά στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι», τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του.

Όπως, χαρακτηριστικά, είπε ο υπουργός «οι δύσκολες συνθήκες απαιτούν δύσκολες αποφάσεις» και υπογράμμισε ότι αυτό που προέχει είναι η «ασφάλεια των νησιών». «Άρα δεν μπορεί να καθυστερήσει η δημιουργία των κλειστών ελεγχόμενων κέντρων. Υπήρχαν δημόσιες κατάλληλες εκτάσεις αλλά θα δημιουργούσαν περισσότερα προβλήματα λόγω εγγύτητας σε κατοικημένες περιοχές», συμπέρανε, μιλώντας στα «Παραπολιτικά».

Έκρινε πως τα νέα κέντρα είναι «απαραίτητα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και λειτουργίας, για την ενίσχυση της ασφάλειας των νησιών, για τη μείωση των ροών και την επιτάχυνση των διαδικασιών του ασύλου» και διευκρίνισε πως η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε αντίστοιχες κινήσεις στην ηπειρωτική χώρα, «επειδή υπάρχει πληθώρα επιλογών σε εκτάσεις οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν».

Ξεκαθάρισε, απαντώντας στις επικρίσεις νησιωτών, πως η απόφαση της κυβέρνησης για την επίταξη δεν ξάφνιασε κανέναν.

«Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ήταν ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης, καθώς συνέτρεχαν θέματα ασφαλείας για τα νησιά, αλλά και ανάγκη για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα. Επισκέφθηκα ο ίδιος μέσα σε 15 ημέρες δύο φορές Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω. Μίλησα και άκουσα τους πάντες. Το σχέδιο μας ήταν γνωστό σε όλους. Όμως για όλες τις προτεινόμενες τοποθεσίες υπήρχαν διαφωνίες».

Συνεχίζοντας, επεσήμανε πως «βασικές προτεραιότητες μας είναι η μείωση των ροών καθώς και η μείωση των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες. Οι ροές ήταν αυξημένες τον Ιανουάριο του 2020 αλλά συγκρατημένες τον Φεβρουάριο. Η αντιμετώπιση της κρίσης απαιτεί μια συντονισμένη πολιτική πολλαπλών πυλώνων και έχει 6 άξονες πολιτικών δράσεων.

Ενισχυμένη φύλαξη των συνόρων, επιτάχυνση ροών της διαδικασίας ασύλου, αισθητή αύξηση των επιστροφών, λειτουργία κλειστών κέντρων, έλεγχος των ΜΚΟ, διεθνοποίηση της κρίσης. Η υλοποίηση των δράσεων και ενεργειών θα συμβάλλουν στην προσπάθεια περιορισμού της κρίσης».

Ακόμη, γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση προγραμματίζει και νέες δομές, συμπληρώντοντας πως «παράλληλα θα προχωρήσουμε στο κλείσιμο των υπαρχόντων ανοικτών δομών στα νησιά. Όλη η χώρα πρέπει να δείξει ουσιαστική αλληλεγγύη στα νησιά. Ακριβώς το ίδιο ζητάμε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Δήλωσε πως η χώρα χρωστάει στα νησιά που έχουν σηκώσει το βάρος του προσφυγικού/μεταναστευτικού.

«Η χώρα χρωστάει στα νησιά μας, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, που σήμερα σηκώνουν στους ώμους τους το βάρος της κρίσης. Μόλις πριν από δύο ημέρες υπογράψαμε την εκταμίευση του κονδυλίου ύψους 9,5 εκατ. ευρώ για ανταποδοτικά τέλη του 2019 και θα συνεχίσουμε ανάλογα το 2020».

«Θα στηρίζουμε όλους τους δήμους που εμπλέκονται, όχι φυσικά ως κάποια συνδιαλλαγή, αλλά για να καλύψουμε την επιβάρυνση των τοπικών κοινωνιών. Παράλληλα, δουλεύουμε συστηματικά με τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας και όλους τους συναρμόδιους δημόσιους οργανισμούς για να λύσουμε θέματα που αφορούν στην υγεία και στα εκπαιδευτικά ζητήματα που προκύπτουν στα νησιά», είπε και διευκρίνισε πως η αποσυμφόρηση των νησιών «θα γίνει συστηματικά και ουσιαστικά μέσα στο 2020.

Το μέγεθος των σχεδιαζόμενων δομών είναι κάτω από το μισό του πληθυσμού που υπάρχει σήμερα στα νησιά. Η πλήρης αποσυμφόρηση είναι μια μακροπρόθεσμη διαδικασία, συνολικά της Ευρώπης.

Εμείς πρέπει να μειώσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Δεν δεχόμαστε καμία μόνιμη παραμονή στα νησιά. Ήδη έχουμε κάνει εννέα αποστολές επιστροφών το 2020 καθώς και μεταφορά περίπου του 5% των διαμενόντων στην ηπειρωτική Ελλάδα».

Ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η ενίσχυση των συνόρων και συνέχισε: «Οι πολιτικές που ακολουθούμε περιλαμβάνουν την ενίσχυση των συνοριοφυλάκων με περισσότερο προσωπικό, την ενίσχυση με πλωτά και εναέρια μέσα, καθώς και τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ), της νέας, δηλαδή, «ηλεκτρονικής κουρτίνας» που θα σκεπάζει το Αιγαίο.

Πέραν όλων αυτών των πολιτικών, τα πλωτά φράγματα θα τα εφαρμόσουμε πιλοτικά για να δούμε κατά πόσον θα είναι αποτελεσματικά. Αν δεν έχουν θετική επίπτωση στη μείωση των ροών, θα είναι μια προσπάθεια που δεν θα αποδώσει. Αλλά όταν έχεις μια κρίση, προς θεού είναι λάθος να μην προσπαθείς. Το βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε, σαν να τους ενοχλεί το θέμα της φύλαξης των συνόρων ιδεολογικά ως έννοιας».

Αναφορικά με τις ΜΚΟ, αφού είπε πως «οι περισσότερες έχουν επιτελέσει σωστά το έργο τους», δήλωσε: «Από κει και πέρα πρέπει να μπουν κανόνες, να υπάρχει διαφάνεια στη λειτουργία των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτές και των δράσεων τους. Για το λόγο αυτό θα υπάρξει και ειδικός γραμματέας για την συγκρότηση και τον έλεγχο του νέου μητρώου που οργανώνουμε.

Εστιάζουμε στην αντιμετώπιση των όποιων δυσλειτουργιών των ΜΚΟ, όπου υπάρχουν, με την πιστοποίηση των παρόχων αλλά και του προσωπικού. Με την τροπολογία που ψηφίσαμε δημιουργούμε ένα ‘Μητρώο Μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ)’, επιδιώκοντας τη μέγιστη διαφάνεια στην λειτουργία τους, αλλά και των προσώπων που εργάζονται ή συνεργάζονται με αυτές».

«Η ρύθμιση θα προσφέρει στην δημόσια διοίκηση και στις αρμόδιες αρχές τις απαραίτητες πληροφορίες για την λειτουργία ελληνικών και ξένων ΜΚΟ, οι οποίες, πλέον δεν θα είναι απρόσωπες. Τέλος πρέπει να είναι ξεκάθαρο, ότι σε όποιες περιπτώσεις προκύψει συμμετοχή οποιουδήποτε σε διακίνηση μεταναστών, θα προχωρήσουμε με αυστηρότητα σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες», είπε ακόμη.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρθηκε και στην ανάγκη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στο ζήτημα του μεταναστευτικού, ενώ ολοκληρώνοντας είπε:

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε αντιμετωπίσει προβλήματα με τις επιστροφές. Ήταν η ιδεοληψία του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ήθελε να κάνει επιστροφές. Ελπίζω ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί ομαλά. Με το νέο νόμο του ασύλου δίνεται προτεραιότητα στην εξέταση της αίτησης όσων έρχονται από 1/1/20 και υπάρχει ήδη ο κατάλογος των ασφαλών χωρών, με αποτέλεσμα οι αιτήσεις συγκεκριμένων εθνικοτήτων να κρίνονται ως απαράδεκτες μέσα σε σύντομο διάστημα και αυτοί να επιστρέφονται στη Τουρκία».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By