Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, 2020

Μητσοτάκης: Μήνυμα ενότητας για τον τρίτο γύρο στις εκλογές της 7ης Ιουλίου

Δεύτερη συνεχόμενη θριαμβευτική νίκη, η οποία θεωρείται εφαλτήριο για την επικράτηση και στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, πέτυχε η αξιωματική αντιπολίτευση στον επαναληπτικό γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Παρά, ωστόσο, τα ιστορικά χαρακτηριστικά που είχε το αποτέλεσμα –με την εκλογή των γαλάζιων υποψηφίων σε 12 από τις 13 Περιφέρειες καθώς και στη μεγάλη πλειονότητα των Δήμων- η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας υποδέχθηκε τη λαϊκή ετυμηγορία με εμφανή ικανοποίηση αλλά χωρίς έντονες θριαμβολογίες.

Τον τόνο έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στην επινίκια δήλωσή του εμφανίστηκε με ενωτικό πνεύμα. «Ο χάρτης της Ελλάδας βάφτηκε και σήμερα γαλάζιος», επεσήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Και έσπευσε να συμπληρώσει: «Μόνο που, στην προκειμένη περίπτωση, το γαλάζιο δεν είναι το χρώμα της παράταξής μας, αλλά το χρώμα της πατρίδας μας. Γιατί τα εκλεγμένα στελέχη της αυτοδιοίκησης, ασχέτως της προέλευσής τους, γνωρίζουν ότι πρώτη τους προτεραιότητα είναι να ενώσουν τις τοπικές κοινωνίες και να δουλέψουν για το καλό όλων των πολιτών».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών «δρομολόγησε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή». Ενώ αναφερόμενος στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές από τις οποίες μας χωρίζουν πέντε εβδομάδες, πρόσθεσε: «Τότε θα πάρουμε, όλοι μαζί, την καθοριστική απόφαση για το μέλλον της χώρας».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο ίδιος θα βρεθεί «στην πρώτη γραμμή για έναν ήπιο, πολιτισμένο προεκλογικό αγώνα. Με αλήθειες, με σχέδιο, με επιχειρήματα. Θα γυρίσω και πάλι όλη την Ελλάδα. Πόλη-πόλη, χωριό-χωριό.”

Με οδηγό τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις μας για ανάπτυξη, για δουλειές, για περισσότερες θέσεις εργασίας, για χαμηλότερους φόρους, για ένα πιο αποτελεσματικό κράτος. Έτσι θα γίνει η ελπίδα πραγματικότητα. Για τη νέα φωτεινή Ελλάδα που όλοι θέλουμε. Και στην οποία έχουν θέση όλες οι Ελληνίδες, όλοι οι Έλληνες».

 

Με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα, η Νέα Δημοκρατία επιβεβαίωσε και στον δεύτερο γύρο την ευρεία νίκη που είχε πετύχει και την πρώτη Κυριακή των αναμετρήσεων για την Αυτοδιοίκηση.

Κατάφερε, ειδικότερα, να εκλέξει τους υποψήφιους της σε 11 –ή και 12 αν υπολογιστεί και ο προσκείμενος στην Κεντροδεξιά που εκλέγεται στο Βόρειο Αιγαίο- από τις 13 Περιφέρειες, αυξάνοντας σε πρωτοφανή επίπεδα την επιρροή της, την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε σημαντικά ερείσματά του, καθώς δεν εκλέχθηκε κανένας από όσους έχρισε υποψηφίους.

Με τον τρόπο αυτό οι ιθύνοντες της Πειραιώς πέτυχαν έναν από τους στόχους που είχαν βάλει και ήταν να μείνει χωρίς καμία Περιφέρεια ο ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε σε όλη τη χώρα να υπάρχουν αυτοδιοικητικά στελέχη που θα βάζουν προσκόμματα στην οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική που θα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση.

Αντίστοιχη εικόνα διαμορφώθηκε και στους μεγάλους Δήμους, καθώς οι εκλεγμένοι με τη σημαία της κυβερνητικής παράταξης είναι ελάχιστοι σε όλη τη χώρα, ενώ η Νέα Δημοκρατία είχε μεγάλα κέρδη και κατάφερε έπειτα από δύο θητείες να ανακτήσει τον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας, τον Δήμο Αθηναίων με τον Κώστα Μπακογιάννη.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ο χάρτης των Περιφερειών βάφτηκε μπλε από τη μια άκρη της χώρας ως την άλλη, με εξαίρεση την Κρήτη, η οποία από τον πρώτο γύρο είχε βαφτεί «πράσινη», καθώς έμεινε στα χέρια του Σταύρου Αρναουτάκη που, εκτός από το ΠΑΣΟΚ, είχε και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατέγραψε εκεί τα μοναδικά εκλογικά κέρδη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετράει αρκετές απώλειες, μεταξύ των οποίων είναι η Αττική, όπου επικράτησε άνετα ο Γιώργος Πατούλης έναντι της Ρένας Δούρου, ενώ απώλεσε και τη δεύτερη Περιφέρεια που είχε κερδίσει το 2014, τα Ιόνια Νησιά, όπου η γαλάζια Ρόδη Κράτσα θριάμβευσε απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑίο Θεόδωρο Γαλιατσάτο.

Στον δεύτερο γύρο, επίσης, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε ξανά τη Στερεά Ελλάδα με τον Φάνη Σπανό, ενώ επικράτησε και στη Δυτική Ελλάδα με τον Νεκτάριο Φαρμάκη που εκθρόνισε τον κοινό υποψήφιο ΚΙΝΑΛ – ΣΥΡΙΖΑ Απόστολο Κατσιφάρα, γεγονός που δεν αποκλείεται να σχετίζεται με την τελευταία κρίση στην Χαριλάου Τρικούπη.

Σημαντική επίσης θεωρείται και η νίκη που κατέγραψε στην Πελοπόννησο, όπου ο Παναγιώτης Νίκας «εξοβέλισε» τον Πέτρο Τατούλη. Αλλαγή σκυτάλης υπήρξε, τέλος και στο Βόρειο Αιγαίο, όπου ο προερχόμενος από τον Κεντροδεξιό χώρο Κωνσταντίνος Μουντζούρης επικράτησε της νυν περιφερειάρχη Χριστιάννα Καλογήρου, που είναι η μόνη από τους επίσημους υποψήφιους της ΝΔ που δεν εκλέγεται στον δεύτερο γύρο.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους από το αποτέλεσμα του δευτέρου γύρου. Υποστηρίζουν ότι «έγινε το δεύτερο βήμα της μεγάλης πολιτικής αλλαγής που επιθυμούν οι πολίτες. Το μήνυμα τους είναι ηχηρό, και καθολικό, καθώς ποτέ στο παρελθόν μια παράταξη δεν είχε κερδίσει τις 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας.

Και μάλιστα τις 11 εξ αυτών με τους υποψηφίους που είχαν την επίσημη υποστήριξη της».
Πρωτοφανής είναι η επικράτηση της ΝΔ και στον πρώτο βαθμό της αυτοδιοίκησης, δηλαδή στους μεγαλύτερους δήμους της χώρας με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων, σύμφωνα με όσα επισημαίνουν από την Πειραιώς.

νδεικτικά αναφέρεται ότι η ΝΔ εκλέγει 35 δημάρχους που προέρχονται από τις τάξεις της, έναντι 9 που προέρχονται από το ΚΙΝΑΛ και μόλις 5 από τον ΣΥΡΙΖΑ (μάλιστα μόνον ο ένας εξ αυτών είναι κομματικό του στέλεχος).

Επιπλέον αναφέρεται ότι η Κεντροδεξιά παράταξη επικράτησε μετά από 21 χρόνια στο λεκανοπέδιο της Αττικής και μάλιστα με μια ιστορική νίκη. Το ποσοστό άνω του 65% που έχει λάβει στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας στην οποία ζει σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, δείχνει από μόνο του την απόφαση των Ελλήνων να γυρίσει σελίδα η χώρα.

Η καθολική υπεροχή της ΝΔ επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες κέρδισε περιφέρειες της χώρας που εκλογικά πάντα υστερούσε. Όπως τη Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια.

Αντίστοιχης πολιτικής σημασίας είναι και η επικράτηση του Παν. Νίκα έναντι του Π. Τατούλη στην Πελοπόννησο. Και αυτό γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκη επέλεξε να κάνει μια αυτοδιοικητική επιλογή απέναντι στην εύκολη λύση που θα ήταν η στήριξη του νυν περιφερειάρχη που προέρχεται από τη ΝΔ.

Ένα ακόμη κερδισμένο στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του, είναι η επικράτηση δύο νέων ανθρώπων που επέλεξε παίρνοντας ένα πολιτικό ρίσκο για να σηματοδοτήσει την ανανέωση στην πολιτική σκηνή την οποία επιθυμούν οι πολίτες. Του 35χρονου Φάνη Σπανού στην Στερεά Ελλάδα και του 38χρονου Νεκτάριου Φαρμάκη στη Δυτική Ελλάδα οι οποίοι επικράτησαν ανατρέποντας όλα τα αρχικά προγνωστικά.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By