Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μητσοτάκης: Ο χρόνος στην κλεψύδρα της χώρας αδειάζει επικίνδυνα

«Ο Αλ. Τσίπρας έχει χάσει μοναδική ιστορία να διορθώσει παθογένειες δεκαετιών, όπως η διαπλοκή και το πελατειακό κράτος. Αν και νέος αποδειχτήκατε παλαιότερος από τους παλαιούς. Ο λαϊκισμός στις ημέρες σας ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Οι δολοφονίες χαρακτήρων από πληρωμένα τρολς είναι η μεγάλη σας εξειδίκευση».

Με τον τρόπο αυτό τοποθετήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ.

Όπως είπε, έδωσε προσωπικό αγώνα για να ξεριζώσει πελατειακές λογικές και να εισάγει την αξιολόγηση στο Δημόσιο. Ηταν ένα παράπλευρο όφελος της κρίσης, μέχρι τη στιγμή που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ και δίχασε τους Ελληνες στους «δικούς μας και τους άλλους», τόνισε.

«Διορίσατε χιλιάδες από την πίσω πόρτα με διαπιστευτήριο την κομματική νομιμοφροσύνη», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Αναβιώσατε τις προσδοκίες για ένα μεγάλο δημόσιο, όταν πρέπει να στέλνουμε άλλα μηνύματα στη νέα γενιά.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση παρουσίασε τον εαυτό της ως τον «λευκό ιππότη της κάθαρσης».

Το έργο αρχικά μπορούσε να κόψει εισιτήρια γιατί υπήρχε διαπλοκή στην Ελλάδα. ‘’Εσεις δεν την πολεμήσατε αλλά επιχειρήσατε να κάνετε συναλλαγή μαζί της. Κάνατε συνομιλίες με εκδότες και χρησιμοποιήσατε τα «κανάλια της διαπλοκής»’’, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Οπως ανέφερε, η νέα διαπλοκή είναι πιο δηλητηριώδης από την παλιά. Ευτυχώς η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη προστάτευσε τη νομιμότητα και τους θεσμούς. Ο διαγωνισμός-φιάσκο για τις άδειες θα διδάσκεται ως πρότυπο διαπλοκής.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επικαλέστηκε τα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, σημειώνοντας ότι η χώρα υποχώρησε έντεκα θέσεις στην κατάταξη σε ότι αφορά τη διαφθορά επί των ημερών διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εξεταστική
Η κυβέρνηση ήθελε να χρησιμοποιήσει την Εξεταστική Επιτροπή για να δημιουργήσει τη νέα διαπλοκή και να στείλει μήνυμα ότι «όσοι δεν τα βρουν μαζί μας θα έχουν την τύχη του Ψυχάρη και του ΔΟΛ», υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε, μετά από δεκάδες συνεδριάσεις, το συμπέρασμα που καταλήγει το πόρισμα της πλειοψηφίας είναι ότι δεν αποδείχτηκαν ευθύνες πολιτικών προσώπων. Ομως, ανέφερε, υπάρχει μια εξαίρεση: Η off shore της Αυγής που παίρνει δάνεια γιατί τα ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ υποθηκεύοντας την κρατική του χρηματοδότηση.

Παραδέχτηκε ότι όλα τα κόμματα έπαιρναν δάνεια με εγγύηση την κρατική χρηματοδότηση αλλά μόνο ένας Πρόεδρος έστειλε επιστολή στις τράπεζες και αυτός είναι ο Αλέξης Τσίπρας.

Κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη η εξεταστική αποτελεί κόλαφο και γιατί ο Δημήτρης Καμμένος μίλησε για αόρατο χέρι που άλλαζε το πόρισμα και επειδή μεγάλα κομμάτια του πορίσματος είναι προϊόν λογοκλοπής με αντιγραμμένες πολλές σελίδες.

Η διαπραγμάτευση και τα αδιέξοδα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση γιατί με τη στάση της επαναφέρει στο προσκήνιο την συζήτηση για Grexit.

Σημείωσε ότι δεν υπήρξε καμία αντίδραση της κυβέρνησης στα όσα είπε ο Νίκος Ξυδάκης. «Το γεγονός ότι κάθε ανοησία έχει επίπτωση στην πραγματική οικονομία σας αφήνει αδιάφορους. Εκτός και αν δεν ήταν ανοησία και αποκαλύφθηκε κάτι που συζητά η κυβέρνηση», κατήγγειλε.

Ποιος συντάσσεται με τον Σόιμπλε που είναι γνωστές οι θέσεις για την έξοδο από το ευρώ; αναρωτήθηκε.

Όλα αυτά έρχονται ενώ διάφοροι εποφθαλμιούν διάλυση της Ευρώπης και η κοινωνία είναι κουρασμένη. Τα στρατόπεδα είναι καθαρά: υπάρχουν αυτοί είναι υπέρμαχοι της αστικής δημοκρατίας και ετερόκλητες δυνάμεις που σκέφτονται άλλους δρόμους.

Ο χρόνος στην κλεψύδρα της χώρας αδειάζει πολύ γρήγορα. Η αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει πριν 12 μήνες. Ο Ευ. Τσακαλώτος έχει δεσμεύσει τη χώρα σε υψηλά πλεονάσματα για πολλά χρόνια και οι δανειστές ζητούν σκληρά μέτρα λόγω της αναξιοπιστίας της κυβέρνησης.

Είστε ο υπεύθυνος για τα μέτρα λιτότητας. Κανείς δεν πιστεύει ότι μπορεί να κάνει μεταρρυθμίσεις η κυβέρνηση, γι’ αυτό ζητούνται περισσότερα μέτρα, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως είπε, επαναλαμβάνεται το σενάριο του πρώτου εξαμήνου με πολύ χειρότερους όρους, με την κυβέρνηση να δημιουργεί το δίλημμα Grexit ή 4ο μνημόνιο.

Κανείς δεν μας εξασφαλίζει ότι θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο αν το ζητήσουμε. Το ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί ή δεν θέλει έχει μικρή σημασία. Αυτό που δεν έχει δικαίωμα η κυβέρνηση είναι να οδηγήσει τη χώρα σε απόλυτο αδιέξοδο, τόνισε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως είπε η κυβέρνηση καθυστερεί και συνεχώς αυξάνει το κόστος για τη χώρα. Σήμερα ζητούν πολύ περισσότερα μέτρα. Γιατί προέκυψε τώρα η απαίτηση για μέτρα το 2019, αναρωτήθηκε και χρέωσε τις εξελίξεις στις διαρκείς καθυστερήσεις.

«Δεν θα επιτρέψουμε να παίξετε την τύχη της χώρας στα ζάρια», τόνισε. Όπως είπε, όσο δεν προχωρούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν μπορούμε να προχωρήσουμε, αλλά η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει μόνο το ένα τρίτο των απαιτήσεων της αξιολόγησης.

Οι καθυστερήσεις
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για μια σειρά κινήσεων που δεν έχουν προχωρήσει παρότι δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος:

* Η παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.
* Το Ελληνικό.
* Σταμάτησε η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.
* Δημιουργήθηκαν προσκόμματα στην αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
* Καθυστερεί η τοποθέτηση διοικήσεων στις συστημικές τράπεζες.
* Καθυστερεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.
* Δεν προχώρησαν τα σχέδια για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.
* Δεν υλοποιούνται οι συστάσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.
* Απαξιώνονται οι αστικές συγκοινωνίες.
* Αρνείται να νομοθετήσει πλαίσιο για περιορισμό των προνομίων των συνδικαλιστών.

«Είμαστε έτοιμοι»
Όπως είπε, χρειάζεται κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας που θα κάνει τις αλλαγές. Γι’ αυτό πρέπει να φύγει η κυβέρνηση Τσίπρα, τόνισε. «Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Η επόμενη ημέρα δεν θα είναι εύκολη γιατί έγιναν βήματα πίσω τα τελευταία δυο χρόνια και η ελπίδα έγινε απαισιοδοξία και φόβος».

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, διαμορφώνεται μια νέα σιωπηλή πλειοψηφία που ζητά από τους πολιτικούς την αλήθεια. Η ετυμηγορία του λαού θα είναι καταλυτική, τόνισε.

Τελείωσε την ομιλία του στέλνοντας το μήνυμα «να μην διανοηθεί η κυβέρνηση να επαναλάβει τους τυχοδιωκτισμούς και τα σενάρια δημοψηφίσματος που διακινούν ορισμένοι».