Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου, 2020

Μητσοτάκης: Ο EastMed δεν αποτελεί απειλή για κανέναν, είναι αγωγός ειρήνης και συνεργασίας

Ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed, είναι ένας αγωγός ειρήνης και συνεργασίας των λαών της περιοχής, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για το σημαντικό έργο.

Ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τους Νίκο Αναστασιάδη και Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναφέρθηκε εκτενώς στις θετικές εξελίξεις που θα φέρει η συμφωνία, ενώ έστειλε – εμμέσως – και ένα μήνυμα στην Τουρκία, τονίζοντας ότι «δεν αποτελεί απειλή για κανέναν».

Κάνοντας λόγο για έναν ενεργειακό κόμβο, σημείωσε πως πλέον τα αποθέματα του φυσικού αερίου θα μεταφέρονται στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.

«Η συμφωνία έχει διάσταση οικονομική, γεωστρατηγική, αναπτυξιακή», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως η συμφωνία «αποτελεί συμβολή στην ειρήνη και την γεωπολιτική σταθερότητα».

«Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αγωγούς φυσικού αερίου και πέρα από τις προφανείς συνέπειες για τις χώρες αποτελεί και συμβολή στην ειρήνη και την γεωστρατηγική σταθερότητα στην περιοχή. Ο αγωγός θα αναβαθμίσει και τον γεωστρατηγικό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου και η χώρα μας καθίσταται κρίσιμος παίκτης στην ενεργειακή τροφοδοσία της περιοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Το φυσικό αέριο θα είναι ένα καύσιμο μετάβασης» στη νέα πράσινη εποχή που αποζητά η Ευρώπη, σημείωσε, και τόνισε πως θα επιτρέψει στο να «απαλλαχθούμε από ρυπογόνες πηγές».

«Ο αγωγός έρχεται να συμβάλει στην διαμόρφωση ενός νέου ενεργειακού τοπίου, που σέβεται το διεθνές δίκαιο», είπε και αναφέρθηκε στην αμερικανική στήριξη που έχει λάβει η συμφωνία.

Η Ελλάδα καθίσταται, «κρίσιμος παίκτης στην Ευρώπη στο θέμα του φυσικού αερίου», δήλωσε και εξέφρασε την ελπίδα του να μεταφέρονται στο μέλλον – μέσω του ίδιου αγωγού – τα αποθέματα φυσικού αερίου που «αποβλέπουμε να υπάρχουν στην Κύπρο και το Ιόνιο».

Ολοκληρώνοντας, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως η περιφερειακή συνεργασία είναι πάντα ανοιχτή σε όλους, με μία προϋπόθεση: «να σέβονται το διεθνές δίκαιο».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By