Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Μητσοτάκης: Ο κορωνοϊός δεν προσφέρεται για εύκολες ρητορικές κορώνες

Παρακολουθήστε την ομιλία του πρωθυπουργού στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τις συνέπειες της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη Βουλή.

Η συζήτηση, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, διεξάγεται έπειτα από πρωτοβουλία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά.

«Η ελληνική πολιτεία απευθύνθηκε με ειλικρίνεια στους Έλληνες πολίτες. Η Ελλάδα έγινε διεθνές παράδειγμα για την άμυνά της απέναντι στο πρώτο κύμα αυτής της υγειονομικής κρίσης», σηείωσε ο πρωθυπουργός στην έναρξη της ομιλίας του και επισήμανε ότι «η απειλή απλώνεται ξανά σε ολόκληρο τον κόσμο».

«Σε κυβερνητικό επίπεδο η συνεργασία μας με όλους τους ειδικούς επιστήμονες, λοιμωξιολόγους παραμένει καθημερινή», συνέχισε.

Σε αυτό το σημείο απηύθυνε πράκληση προς την αντιπολίτευση «να μην επιτρέψουμε στους εαυτούς μας αυτή τη συζήτηση να την μετατρέψουμε σε μια άγονη πολιτική διαμάχη».

«Ο κορωνοϊός δεν προσφέρεται για εύκολες ρητορικές κορώνες. Σήμερα προέχει η αλήθεια και η κοινή δράση», είπε και πρόσθεσε:

«Πρέπει όλοι σε αυτή την αίθουσα να ορθώσουμε πάνω από όλα ένα μέτωπο λογικής. Οι πολιτικές δυνάμεις έχουν τουλάχιστον υποχρέωση να συμφωνήσουν σε μία κοινή βάση».

Σε ό,τι αφορά την κριτική ότι «τα πήγαμε καλά στο πρώτο κύμα της πανδημίας ενώ στην επανεμφάνισή της όχι», ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «είναι λάθος να ακούγονται τέτοιες απόψεις. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Περιμέναμε αύξηση των κρουσμάτων».

«Η πρόκληση ήταν και παραμένει αυτά τα κρούσματα να εντοπιστούν και να ελεγχθούν». «Ένα δίδαγμα του καλοκαιριού ήταν ότι υπήρξε χαλάρωση. Συνέβη σε όλες τις χώρες».

«Το άγχος μας ήταν πώς δεν θα γίνουμε θύματα της επιτυχίας μας», είπε, προσθέτοντας, ωστόσο ότι δεν πρέπει να εφησυχάσουμε λόγω της επιτυχίας μας.

«Έχουμε καταφέρει με τη βοήθεια όλων να αποφύγουμε τις εκατόμβες που στοιχειώνουν άλλα κράτη και βάλαμε ισχυρά φρένα στα φαινόμενα ανεξέλεγκτης διάδοσης του ιού».

«Τις τελευταίες επτά μέρες έχουμε δει πάλι τα στοιχεία να δείχνουν μία ισορροπία, ενδεχομένως και μια μικρή μείωση. Δεν είναι αιτία εφησυχασμού».

«Η κανονική ζωή δεν θα επανέλθει ούτε γρήγορα, ούτε αυτόματα», συνέχισε.

Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες των προέδρων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και ενός ή δύο υπουργών.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί, χωρίς να διεξαχθεί ψηφοφορία, σε μία συνεδρίαση.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By