Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Μητσοτάκης: Οι οδηγίες προς… ναυτιλομένους στο πρώτο Υπουργικό και οι προτεραιότητες των «μπλε φακέλων»

«Μια κυβέρνηση δουλειάς». Αυτή είναι η μόνιμη επωδός συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν καλούνται να περιγράψουν το υπουργικό σχήμα που χθες ορκίστηκε και ανέλαβε καθήκοντα.

Αυτή η «κυβέρνηση δουλειάς», λοιπόν, θα βρεθεί σήμερα σε πλήρη σύνθεση στο Μέγαρο Μαξίμου για το πρώτο υπουργικό συμβούλιο, καθώς κατ’ εξαίρεση στη συνεδρίαση θα συμμετάσχουν και οι υφυπουργοί πέραν των υφυπουργών, προκειμένου να πληροφορηθούν τη στοχοθεσία για τα χαρτοφυλάκια τους. Ήδη χθες οι συσκέψεις στο Μαξίμου ήταν πυκνές και μια ομάδα υπουργών που συζήτησαν με τον κ. Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής αποχώρησε περί τις 19:30. Λίγο περισσότερο έμεινε στο Μαξίμου ο νέος υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος αναχώρησε περίπου την ίδια ώρα με τον πρωθυπουργό.

Στην πρώτη του τοποθέτηση ενώπιον των υπουργών του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει το στίγμα της επόμενης περιόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει στους υπουργούς του ότι, παρά τη μεγάλη νίκη της ΝΔ, δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, συνεπώς πρέπει να παραχθούν άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα. Θα καλέσει τους υπουργούς του να παράγουν περισσότερη δουλειά παρά δημόσιες τοποθετήσεις γι’ αυτή, αλλά και έμφαση στον θετικό λόγο κατά τη δημόσια παρουσία τους. Με άλλα λόγια, να ασχολούνται με τη δουλειά και τον τομέα ευθύνη τους και όχι με την αντιπολίτευση.

Ο πρωθυπουργός, παράλληλα, αναμένεται να περιγράψει τις άμεσες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης. Σε πρώτο πλάνο είναι η πορεία της οικονομίας, εξ ου και η πρώτη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη σε υπουργείο θα είναι σήμερα το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών. Το επόμενο διάστημα, άλλωστε, θα έρθει στη Βουλή και ένα φορονομοσχέδιο-σκούπα, το οποίο θα θεσμοθετεί τις προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ για αύξηση αφορολόγητου, μειώσεις φόρων και τεκμηρίων κ.ο.κ. σε ορίζοντα τετραετίας.

Σε πρώτη προτεραιότητα είναι, επίσης, το χαρτοφυλάκιο της Υγείας, με τον κ. Μητσοτάκη να έχει επισημάνει ότι θα έχει προσωπική εποπτεία της δουλειάς που θα γίνει σε αυτό το μέτωπο. Η παρουσία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ως επικεφαλής του υπουργείου παρέχει εχέγγυα για την «επιχειρησιακή» προσέγγιση των προβλημάτων, ενώ ο ίδιος θα είναι σε άμεση επικοινωνία με τον παλιό του συνεργάτη από τις μέρες του υπουργείου Εμπορίου, Άκη Σκέρτσο, ο οποίος εποπτεύει τον κυβερνητικό συντονισμό. Πέραν της Υγείας, ο κ. Μητσοτάκης βάζει στην αιχμή των προτεραιοτήτων του να αντιμετωπιστούν εκκρεμότητες και παθογένειες που σχετίζονται με το κράτος, σε ένα ευρύ φάσμα πεδίων, από την Παιδεία και την ψηφιακή διακυβέρνηση, ως το Δημόσιο και τις μεταφορές.

Οι μπλε φάκελοι

Για να γίνουν πράξη οι κυβερνητικοί στόχοι, οι υπουργοί θα βρουν στις θέσεις τους έναν «μπλε φάκελο» που θα περιέχει στόχους και προτεραιότητες σε τρία επίπεδα. Αρχικά, θα γίνεται λόγος για ορισμένες άμεσες παρεμβάσεις που πρέπει να δρομολογηθούν, ενώ για όλα τα υπουργεία έχει γίνει προγραμματισμός σε ορίζοντα εξαμήνου, ως το τέλος του 2023. Παράλληλα, θα γίνεται και μια γενικότερη περιγραφή των κεντρικών στόχων του χαρτοφυλακίου ενός εκάστου υπουργού σε ορίζοντα τετραετίας, ως το 2027.

Η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και η εκπλήρωση των «παραδοτέων» θα είναι υπό την άμεση εποπτεία του υπουργικού ντουέτου, των Άκη Σκέρτσου και Θανάση Κοντογεώργη. Ήδη, οι υπουργοί από χθες είναι στα γραφεία τους και μελετούν το νέο τους χαρτοφυλάκιο, καθώς πλην της Λίνας Μενδώνη, όλοι οι υπόλοιποι είναι σε νέο πόστο. Κάποιοι προσπαθούν ακόμα να προσδιορίσουν τις αρμοδιότητες που έχουν, αλλά να κάνουν και κατανομή αυτών στους υφυπουργούς τους, ενώ σε ορισμένα υπουργεία υπάρχουν κενά σε θέσεις γενικών και ειδικών γραμματέων. Σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, αυτά τα κενά θα πληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες και σε κάθε περίπτωση εντός του Ιουλίου.

Τα πρώτα νομοσχέδια

Πέραν του φορονομοσχεδίου που θα έρθει τις επόμενες μέρες στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει ότι θα έρθει και ένα νομοσχέδιο για «λίφτινγκ» στο Επιτελικό Κράτος. Αυτά τα δύο νομοσχέδια θα είναι η βασική ύλη της Βουλής για τον Ιούλιο, με δεδομένο ότι το κοινοβούλιο θα κάνει θερινή διακοπή μετά την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.

Παράλληλα, σε κάποιο από τα δύο νομοσχέδια θα έρθει νομοθετική ρύθμιση και για την επέκταση μέτρων αντιμετώπισης της ακρίβειας, τα οποία λήγουν στο τέλος Ιουλίου. Θα πρέπει να θεωρείται ειλημμένη η απόφαση της κυβέρνησης για επέκταση του Market Pass για τουλάχιστον ένα τρίμηνο, αλλά και του καλαθιού του νοικοκυριού. Η ρύθμιση θα έρθει τον Ιούλιο και θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα, ενώ μένει να φανεί, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει στίγμα των προθέσεων του σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών ή αυτές οι πρωτοβουλίες θα ανακοινωθούν σε δεύτερο χρόνο.

By