Τρίτη, 27 Ιουλίου, 2021

Μητσοτάκης σε Πομπέο: Κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από την Άγκυρα – Αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου

Στο Μέγαρο Μαξίμου έφτασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα την μετακίνηση του Γιαβούζ στο τεμάχιο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ κατά την διάρκεια των σύντομων δηλώσεων που ακολούθησαν με την άφιξη του Αμερικανού ΥΠΕΞ.

Η Ελλάδα έκανε λόγο για αυτονόητη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου ενώ όπως τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός, προσδοκά την στήριξη και την βοήθεια των ΗΠΑ για την εφαρμογή του.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας για την επίσκεψη Πομπέο

Οι πρόσφατες κίνησες της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της κυπριακής Δημοκρατίας η όποια ζητά την αυτονόητη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και προσδοκώ την στήριξη και την βοήθεια των ΗΠΑ τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Η τακτική της Τουρκίας και η στάση που τηρεί, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός δεν συνάδει με την στάση φιλίας και συνεργασίας που τηρεί η Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας τόνισε ότι αυτή ενισχύει το στρατηγικό μας αποτύπωμα στην περιοχή υπέρ της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός παρουσίασε εκτός των άλλων στον κ. Πομπέο τις θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές που ανοίγονται.

Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ απαντώντας στην προσφώνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου αφού σημείωσε την ιστορική σχέση των δυο χωρών τόνισε πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο απόγειό τους και πως με την επίσκεψή του προσβλέπει «πως θα προχωρήσουν μπροστά».

Ο Μάικ Πομπέο αναφέρθηκε στην Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας υπάρχουν σημεία που εκτείνονται και σε οικονομικό επίπεδο.

Υπογράμμισε πως οι αμερικανικές εταιρείες είναι έτοιμες να έλθουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη για όλους.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι οι σχέσεις των δυο χώρων βρίσκονται στο απόγειο και ποτέ δεν ήταν ισχυρότερες ενώ όπως υπογράμμισε προσδοκά ακόμη μεγαλύτερη σύσφιξη τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κος. Πομπέο ανέφερε ότι αμερικανικές εταιρείες είναι έτοιμες να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Υπογράμμισε πως η συμμετοχή αμερικανικών επιχειρήσεων στον διαγωνισμό για το καζίνο στο Ελληνικό και τα ναυπηγεία της Σύρου καταδεικνύουν την εμπιστοσύνη των Αμερικανών προς την Ελλάδα..

Μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Μάικ Πομπέο θα μεταβεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εθνικής “Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και ακολούθως θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών, με τον οποίο θα υπογράψουν την επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Αμέσως μετά, οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών θα προβούν σε κοινές δηλώσεις.

Το απόγευμα, ο Μ. Πομπέο θα εκφωνήσει ομιλία στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ την Κυριακή θα αναχωρήσει από την Αθήνα για τις ΗΠΑ.

Πριν από την αναχώρηση του Μ. Πομπέο από την Ουάσινγκτον στο πλαίσιο της σχετικής ενημέρωσης του Τύπου, όπως είχε μεταδώσει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε υπογραμμίσει τον κομβικής σημασίας ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στον σχεδιασμό της αμερικανικής Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έφθασε στην Ελλάδα προερχόμενος από τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ νωρίτερα είχε επισκεφτεί το Μαυροβούνιο και την Ιταλία. Τη Δευτέρα θα διεξαχθεί ο β” γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών αξιωματούχων.

Από αμερικανικής πλευράς, επικεφαλής θα είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φ. Ρίκερ ενώ στις επί μέρους θεματικές του Στρατηγικού Διαλόγου θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων και οι βοηθοί υφυπουργοί Εξωτερικών αρμόδιοι για τις οικονομικές-επιχειρηματικές σχέσεις και εκπαιδευτικά-πολιτιστικά θέματα, Μανίσα Σινγκ (Manisha Singh) και Μαρί Ρόις (Marie Royce) αντίστοιχα.

Από ελληνικής πλευράς, η έναρξη των εργασιών του Στρατηγικού Διαλόγου θα γίνει από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ενώ θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Νίκη Κεραμέως, ο αναπλ. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Κουμουτσάκος, καθώς και οι υφυπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, Κ. Φραγκογιάννης και Α. Στεφανής.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By