Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, 2021

Μητσοτάκης στην ΚΟ: Η τελευταία φορά που γίνεται μαζική μεταφορά προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο προσφυγικό, κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κληρονόμησε το πρόβλημα για το οποίο η Ευρώπη δεν έχει στρατηγική.

«Εμείς άμεσα, ψηφίσαμε ένα νόμο που αυστηροποιεί το πλαίσιο χορήγησης ασύλου. Έχουμε το νομικό εργαλείο να εφαρμόσουμε την πολιτική μας, το οποίο δεν είχαμε ως τώρα. Μ

ας δίνει το νομικό οπλοστάσιο να κάνει ουσιαστικό διαχωρισμό προσφύγων και οικονομικων μεταναστών», είπε ο πρωθυπουργός, στη συνάντηση της κοινοβουλευτικής που έγινε μεν σε πιο χαλαρό κλίμα, στο Καβούρι, αλλά κατά τη διάρκειά της συζητήθηκαν τα φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι αυτή την ώρα γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, να αποσυμφορηθούν τα νησιά, σημειώνοντας πως είναι η τελευταία φορά που γίνεται μαζική μεταφορά από τα νησιά στην ενδοχώρα. Παράλληλα προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην λειτουργία κλειστών προαναχωρησιακων κέντρων και ότι οι σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται το επόμενο διάστημα.

Δεν θα γίνει καμία μετακίνηση χωρίς να έχει γίνει ενημέρωση των δημάρχων και των τοπικών βουλευτών, ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ πρόσθεσε πως θα γίνουν πολύ πιο αυστηροί οι έλεγχοι στα σύνορα.

Για το λόγο αυτό έχει προγραμματιστεί να γίνουν άμεσα 400 προσλήψεις συνοριοφυλάκων. «Το μεταναστευτικό είναι ένα από τα προβλήματα που διαχειρίζεται η κυβέρνηση» σημείωσε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας πως η βασική έννοια των πολιτών είναι η πορεία της οικονομίας.

«Έχουμε ξεπεράσει τις προσδοκίες των πολιτών, δείξαμε ότι είχαμε σχέδιο και ότι είμαστε αποτελεσματικοί», τόνισε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην άτυπη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, η οποία ξεκίνησε στις 9 το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 13:30 το μεσημέρι του Σαββάτου.

Στην τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους βουλευτές, για τους οποίους είπε ότι «είναι ο πολιορκητικός κριός που θα υλοποιήσει και θα μεταφέρει στην κοινωνία την κυβερνητική πολιτική».

«Στις εκλογές φτάσαμε στο 40% δίνοντας έμφαση σε τρία ζητήματα: στη μείωση των φόρων, στις νέες δουλειές και στην αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες. Έχουμε ξεπεράσει τις προσδοκίες των πολιτών, έχουμε προωθήσει λύσεις και θα συνεχίσουμε σε αυτούς τους ρυθμούς», τόνισε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης.

«Κάναμε ένα ενδιαφέρον πείραμα, να βρεθούμε πιο χαλαρά, να μιλήσουμε πιο ανοιχτά. Είμαι τυχερός που είμαι πρόεδρος αυτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός και ευχαρίστηκε τα μέλη της ΚΟ, ιδιαίτερα τα νέα στελέχη της, ενώ συμπλήρωσε ότι οι πόρτες του γραφείου του είναι πάντα ανοιχτές. Απευθυνόμενος στους βουλευτές της Περιφέρειας ανέφερε ότι στο επόμενο διάστημα θα δρομολογηθούν στοχευμένα περιφερειακά αναπτυξιακά έργα.

Η χώρα βρίσκεται, πια, στο κέντρο του παγκόσμιου επενδυτικού χάρτη, επεσήμανε στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός. «Έχουμε τη δυνατότητα όχι απλά να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, αλλα να αλλάξουμε την Ελλάδα και να καταστήσουμε τη ΝΔ κυρίαρχη πολιτική δύναμη για τα επόμενα χρόνια.

Είμαστε για 4 μήνες κυβέρνηση και θα χτίσουμε για 4 χρόνια, εξηγώντας στους πολίτες γιατί είμαστε συνεπείς και γιατί είναι σωστή η πολιτική μας που θα βελτιώσει την καθημερινότητά τους», σημείωσε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια της άτυπης συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ πήραν τον λόγο 55 βουλευτές και 7 υπουργοί.

Στην τοποθέτησή του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δήλωσε- αναφερόμενος στο μεταναστευτικό- ότι η κατάσταση θα αλλάξει στις επιστροφές και σημείωσε ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί 300 προσλήψεις και πως ως τις 15 Δεκεμβρίου θα ακολουθήσουν άλλες 200, για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εγκατέλειψε πλήρως τα λαϊκά στρώματα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι από την Πατησίων και κάτω δεν έβλεπαν αστυνομικό.

Ο υπουργός έκανε λόγο για επιστροφή 1.500 αστυνομικών στην Αττική, ενώ σημείωσε τις 1.500 προσλήψεις που ήδη έγιναν και σε 20 ημέρες θα βρίσκονται ήδη στους δρόμους, όπως και η νέα ομάδα με την ονομασία «Δράση» που θα αριθμεί 200 άτομα ως το τέλος του μήνα σε όλο το λεκανοπέδιο.

«Δεν φτάνει να καθαρίσουμε τα Εξάρχεια, πρέπει να τελειώνουμε με την εξαρθρωση των εγκληματικων και τρομοκρατικων οργανωσεων» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «κάποιοι θέλουν έναν νέο Γρηγορόπουλο».

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, τόνισε ότι το μεταναστευτικό – προσφυγικό δεν είναι παροδικό, καθώς σχετίζεται ως ζήτημα, με έναν δύσκολο γείτονα όπως είναι η Τουρκία η οποία επιθυμεί να αξιοποιήσει τη μεγάλη δεξαμενή των προσφύγων για να πετύχει δικούς της στρατηγικούς στόχους. Επεσήμανε ωστόσο ότι πρέπει να συνεχίσουμε να συζητάμε μαζί της.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ενημέρωσε τα μέλη της ΚΟ για τον νόμο της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού και χαρακτήρισε σημαντικό το βήμα ότι η κυβέρνηση τηρεί τη συμφωνία με τα κόμματα.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει τήρηση της τάξης με φυλασσόμενα κέντρα για τους μετανάστες. Μιλώντας για την αντιμετώπιση του ζητήματος σημείωσε, ότι θα πρέπει να εξηγηθεί στους πολίτες γιατί πρόκειται για ένα καθαρά πατριωτικό-εθνικό θέμα και πως δεν γίνεται περιοχές, όπως τα νησιά που έχουν επιβαρυνθεί ήδη, «να βουλιάξουν».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By