Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Μητσοτάκης: Θα κρατήσουμε τα σχολεία κλειστά – Θα ελέγξουμε το δεύτερο κύμα

Μιλώντας στο 31ο Greek Economic Summit, που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «θα κρατήσουμε τα σχολεία κλειστά για όσο μας λένε οι ειδικοί.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε σε ερωτήσεις των CEO που συμμετείχαν σε αυτήν.

Αναφερόμενος στην τηλεκπαίδευση, υπογράμμισε πως «ένα χρόνο πριν, δεν θα πιστεύαμε πως κάθε μία σχολική τάξη, από τα νηπιαγωγεία ως τα πανεπιστήμια, θα λειτουργεί ηλεκτρονικά». Ευχαρίστησε, μάλιστα, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που αγκάλιασαν την πρωτοβουλία και κατέληξε λέγοντας πως «θα κρατήσουμε τα σχολεία κλειστά για όσο μας λένε οι ειδικοί, αλλά όταν γυρίσουμε στις φυσικές τάξεις, θα ξέρουμε ότι έχουμε πια την υποδομή για την ψηφιακή εκπαίδευση».

«Η Ελλάδα θα είναι στην πλευρά των νικητών» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι είναι αποφασισμένος να μην σταματήσει την προώθηση και της μεταρρυθμιστικής ατζέντας: «Σήμερα είμαι πιο δεσμευμένος στην μεταρρυθμιστική ατζέντα.» είπε ο κ. Μητσοτάκης και αναφερόμενος στα σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης ο πρωθυπουργός είπε: Βλέπω την ευκαιρία και βλέπω και την ανάγκη. Και δεν σκοπεύω να ξοδέψω αυτήν την ευκαιρία.»

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε: «Δεν είναι μέλημα μου μόνο η αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και να μην χάσουμε χρόνο στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Ψηφιακή αλλαγή και πράσινη ανάπτυξη». Ξεδιπλώνοντας το σχέδιο στήριξης της οικονομίας που τρέχει παράλληλα με την ενίσχυση του ΕΣΥ σημείωσε: «Θέλουμε να μην υπονομεύσουμε την παραγωγική βάση της χώρας και της οικονομίας.» και υπενθύμισε τους βασικούς στόχους που είναι η προστασία των θέσεων εργασίας και η παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε περαιτέρω βελτίωση του πλαισίου για το επιχειρείν, υπογραμμίζοντας ότι παρά την κρίση της πανδημίας, το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι διαρκώς αυξανόμενο: «Πρέπει να μειώσουμε την φορολογία στην εργασία. Θα μειώσουμε τις εισφορές. Θα κάνουμε πολύ πιο ανταγωνιστικό το πλαίσιο», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα θα είναι ένας από τους νικητές μετά την πανδημία. Το δεύτερο κύμα είναι μεγαλύτερη πρόκληση από το πρώτο, αλλά με τα κατάλληλα μέτρα θα καταφέρουμε να το ελέγξουμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός και σχετικά με την επόμενη μέρα της πανδημίας υπογράμμισε πως «δεν πρέπει να υποτιμούμε την παραγωγική δυναμική της χώρας που θα οδηγήσει στην ανάκαμψη. Πρέπει να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας και τη ρευστότητα ιδίως στις μικρές επιχειρήσεις και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πάντως ότι ακόμα και σ” αυτούς τους δύσκολους καιρούς υπάρχουν εταιρείες που επενδύουν στην Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών και τόνισε ιδιαίτερα την πρόθεση του ιδίου και της κυβέρνησης να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις παρά την πανδημία. Αναφέρθηκε, μάλιστα, χαρακτηριστικά στο νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή για τις χρήσεις γης.

Νωρίτερα, μιλώντας με τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου Columbia Λι Μπόλινγκερ, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο στο World Leaders Forum, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι κάποιες δραστηριότητες δεν πρέπει να λειτουργήσουν μέχρι να έχουμε τα εμβόλια, όπως για παράδειγμα η νυχτερινή διασκέδαση. Έκανε επίσης λόγο για άνοιγμα του άνοιγμα του λιανεμπορίου, αλλά «συγκεκριμένοι περιορισμοί θα ισχύουν μέχρι το εμβόλιο».

«Ελπίζω όσο βγαίνουμε από το δεύτερο lockdown θα είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί. Αλλά και πάλι θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάποιες οικονομικές δραστηριότητες απλά δεν πρόκειται να λειτουργήσουν μέχρι να έχουμε εμβόλια. Για παράδειγμα η νυχτερινή διασκέδαση, τα μπάρ, η μεταμεσονύχτια διασκέδαση. Δεν μπορεί να έχουμε ανθρώπους να συνωστίζονται σε μπαρ μέχρι να έχουμε τα εμβόλια».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αλλά με συγκεκριμένους περιορισμούς.

«Ίσως σε κάποιο σημείο θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε τα εστιατόρια με τη σωστή κοινωνική απόσταση. Σκεφτόμαστε επίσης το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αλλά συγκεκριμένοι περιορισμοί θα ισχύουν μέχρι το εμβόλιο», είπε.

«Η πανδημία θα τελειώσει όταν θα έχουμε το εμβόλιο και όταν θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγη ώρα αργότερα, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Αθανάσιος Σκουτέλης δήλωσε ότι τα εμβόλια θα φθάσουν στην χώρα στις αρχές Ιανουαρίου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By