Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Μητσοτάκης: Θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Για την οικονομία εφ” όλης της ύλης, μίλησε το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο επίσημο δείπνο του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, με το οποίο ολοκληρώθηκε ουσιαστικά το ετήσιο συνέδριό του για την ελληνική οικονομία.

Σε μια δημόσια συζήτηση με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου κ. Νικόλαο Μπακατσέλο, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε αρχικά στα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι η επίσκεψη αυτή επιβεβαίωσε το γεγονός ότι οι ΗΠΑ βλέπουν τη χώρα μας ως έναν σταθερό και αξιόπιστο σύμμαχο στην περιοχή.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι έθεσε τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά και υπογράμμισε την διακομματική αντίληψη που υπάρχει στις ΗΠΑ για τη σημασία της Ελλάδας στην περιοχή καθώς και των διμερών σχέσεων.

«Ήμουν απολύτως ξεκάθαρος με τον ίδιο τον πρόεδρο Τραμπ σχετικά με τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης. Η χώρα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα με όποιο τρόπο κρίνει ότι είναι ο πιο πρόσφορος.

Ταυτόχρονα εξηγήσαμε ότι δεν είμαστε εμείς που επιδιώκουμε την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και θα επιδιώξουμε να επιλύσουμε τις διαφορές μας με την Τουρκία με τρόπο ειρηνικό και γι” αυτό και κρατάμε ανοιχτό το κανάλι του διαλόγου, επιδιώκοντας να μειώσουμε την ένταση.

Χαίρομαι διότι οι ΗΠΑ τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα και δια του υπουργού Εξωτερικών λέγοντας ότι στηρίζουν και εγγυώνται την ασφάλεια και την ευημερία της χώρας και στηρίζουν τις πρωτοβουλίες που θα δρομολογήσουν την επίλυση των ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο με ειρηνικό τρόπο» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε, επίσης, την ανάγκη στήριξης και επαφής της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ και δήλωσε την πρόθεσή του να ενισχυθούν τα ελληνικά σχολεία στις ΗΠΑ για να μείνει ζωντανή η επαφή με την Ελλάδα και την ελληνική γλώσσα.

Αναφορικά με το ζήτημα των επενδύσεων, ο κ Μητσοτάκης είπε ότι η χώρα μας έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και αυτό που λέει στους επενδυτές είναι να μην αργήσουν να επενδύσουν γιατί τώρα υπάρχουν οι ευκαιρίες σε τομείς όπως τα logistics ή οι νέες τεχνολογίες.

Επόμενος στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε ο πρωθυπουργός, είναι η μείωση της φορολόγησης στη μισθωτή εργασία μαζί με το νέο ασφαλιστικό εντός του 2020.

Υπογράμμισε, ακόμη, ότι στο ευρύτερο εξάμηνο του 2020 έγινε χρηματοδότηση σημαντικών έργων εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Όσον αφορά στην αγορά εργασίας είπε ότι αν και η ανεργία πέφτει, η χώρα σύντομα θα βρεθεί μπροστά σε ένα μεγάλο πρόβλημα που είναι το χάσμα μεταξύ της ζήτησης και της προσφοράς εργαζομένων με τις αναγκαίες δεξιότητες. Αυτό θα αντιμετωπιστεί κατά τον κ. Μητσοτάκη με την αναβάθμιση της παιδείας και γι’ αυτό έρχονται την άλλη εβδομάδα δύο νομοσχέδια.

Σχετικά με την ασφάλεια ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση έχει λύσει τα χέρια της αστυνομίας και ότι οι όποιες αντιδράσεις σταδιακά θα σταματήσουν γιατί όπως είπε «αυτό είναι το σωστό».

Συμπλήρωσε ότι θα έρθει σύντομα νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις πορείες.

Οι επόμενες παρεμβάσεις στη φορολογία θα γίνουν στην εισφορά αλληλεγγύης και στο ασφαλιστικό, ενώ εθνική προτεραιότητα χαρακτήρισε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Είπε, κλείνοντας, ότι η χώρα βγαίνει από μία δεκαετή κρίση έχοντας μάθει από τα λάθη της και το όραμα αυτής της κυβέρνησης είναι οι πολίτες να γίνουν πιο συμμετοχικοί.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By