Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Μητσοτάκης: Βλέπουμε το «τέλος του τούνελ» στην κρίση της πανδημίας

Συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και στον Αλέξη Παπαχελά παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μία ημέρα μετά το διάγγελμά του και την ανακοίνωση του σκληρού lockdown για την περιοχή της Αττικής.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τις δηλώσεις του με την κρίση της πανδημίας. Τόνισε ότι, παρά το lockdown στην Αττική, με το εμβόλιο αρχίζει να φαίνεται το τέλος του τούνελ και ζήτησε από τους πολίτες να συνεχίσουν την προσπάθεια.

Πιο αναλυτικά:

«Η επιδημία έχει την τάση να ξεφεύγει από τον έλεγχο πολύ γρήγορα. Πήραμε γρήγορα τα μέτρα, για να μην ξεφύγει η κατάσταση. Είπαμε ότι δεν θα διακινδυνεύσουμε ζωές. Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες χώρες της Ευρώπης. Εύχομαι να είναι σύντομη η νέα αυτή κατάσταση, αλλά έχω να πω ότι δεν βλέπουμε απλώς την άκρη του τούνελ, αλλά το τέλος του τούνελ.

Δεν γίνεται να έχουμε έναν αστυνομικό για κάθε πολίτη. Γνωρίζουμε ότι υπήρξε κατάχρηση στη χρήση των μηνυμάτων. Ξέρουμε πώς να κάνουμε στοχευμένους ελέγχους. Γνωρίζουμε πώς να κάνουμε ελέγχους στους χώρους εργασίας. Αν δεν τηρούνται τα ποσοστά, πρέπει να μπουν πρόστιμα. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει κόπωση.

Δεν έχουμε δει ούτε καν ισχυρό αντιεμβολιαστικό κίνημα στην Ελλάδα.

Δεν ήταν λάθος το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Το πιο δύσκολο είναι να βάζεις στη ζυγαριά το εμπόριο και τα σχολεία. Κάθε εβδομάδα στο σχολείο, είναι κέρδος για τα παιδιά. Η τηλεκπαίδευση είναι μία μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα. Σε άλλες χώρες δεν συμβαίνει. Έχω ζητήσει από την Κεραμέως να φροντίσει ώστε να γίνουν οι Πανελλαδικές κανονικά και να καλυφθεί η ύλη, έστω και μειωμένη. Ίσως με κάποιο περιορισμό των διακοπών του Πάσχα».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «θα ανοίγουμε και θα κλείνουμε το επόμενο διάστημα αν χρειαστεί» και ότι «δεν υπάρχει κανείς που να έχει τη μαγική λύση». Προέτρεψε επίσης τους πολίτες να κάνουν τεστ τα οποία «είναι εκεί, διαθέσιμα».

Για τα κρεβάτια ΜΕΘ που ανοίγουν ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι «ανοίγουν πλήρως», όμως υπάρχει ένα θέμα στα περιφερειακά νοσοκομεία, τα οποία δεν ήταν προετοιμασμένα να αντιμετωπίσουν κρίση παρόμοιου μεγέθους. «Κάναμε ότι μπορούσαμε» και αυτό είναι ένα «μάθημα για την επόμενη ημέρα».

Όσον αφορά τη χρήση μάσκας μίλησε για «χρήσιμη συνήθεια» προσθέτοντας: «Δεν νομίζω ότι θα μπορούσαμε να ξαναμπούμε σε νοσοκομείο χωρίς μάσκα».

Ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι «οι υπουργοί είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν την κεντρική γραμμή της κυβέρνησης» και ότι «η ευθύνη είναι συλλογική». Πρόσθεσε ότι ο ίδιος έχει βγάλει τα συμπεράσματά του για το κυβερνητικό σχήμα και συμπλήρωσε: «Καλό είναι να βγαίνουμε στην τηλεόραση όποτε έχουμε κάτι να πούμε».

«Με ενδιαφέρει το μήνυμα να είναι ξεκάθαρο και τα οποία φαινόμενα κακοφωνίας να διορθώνονται εν τη γενέσει τους, ή ακόμα καλύτερα να προλαμβάνονται» είπε.

Σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς, ο πρωθυπουργός είπε ότι τις επόμενες ημέρες ο αριθμός θα ξεπεράσει τους 500.000 και στο τέλος Μαρτίου θα φτάσει το 1.700.000. Μέχρι το Πάσχα, δε, θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι άνω των 60 ετών και οι αυτοί με βαριά υποκείμενα νοσήματα.

Δεν είναι η «μέρα της μαρμότας», όταν θα φτάνουμε το Πάσχα τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά, δήλωσε χαρακτηριστικά και προέβλεψε ότι φέτος θα έχουμε περισσότερο τουρισμό από πέρυσι.

Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι σκέφτηκε τη διμερή συμφωνία με φαρμακευτικές εταιρείες για την προμήθεια εμβολίων, αλλά τελικά «η ζημιά θα ήταν μεγαλύτερη από το όφελος». «Από τον Απρίλιο και μετά δεν θα έχουμε πρόβλημα εφοδιασμού» υπογράμμισε.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By