Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

ΜΜΜ: Μειωμένα δρομολόγια και «τσουχτερά» πρόστιμα – Ανησυχία για τον συνωστισμό

Σε δύσκολη εξίσωση εξελίσσονται τα αραιωμένα θερινά δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς που έχουν τεθεί σε ισχύ, ενώ παραμένει το όριο του 65% πληρότητας επιβατών σε συρμούς και λεωφορεία, λόγω του αναπόφευκτου συνωστισμού των πολιτών, ειδικά τις ώρες αιχμής.

Συγκεκριμένα, σε ισχύ βρίσκεται από τη Δευτέρα 27 Ιουλίου, το πρόγραμμα δρομολογίων «Θερινό ΙΙ» για τα λεωφορεία και τρόλεϊ. Σε ό,τι αφορά τα μέσα σταθερής τροχιάς, τα θερινά δρομολόγια βρίσκονται σε ισχύ από τις 13 Ιουλίου.

Στη γραμμή του ΗΣΑΠ, τα δρομολόγια μέχρι και το τέλος Αυγούστου, θα πραγματοποιούνται με συχνότητες ανά 10,5′ (και 12,5′ τα Σαββατοκύριακα), παρεμφερή με αυτά που ίσχυαν το καλοκαίρι του 2019.

Στις γραμμές 2 και 3 του Μετρό, έως τις 7 Αυγούστου τα δρομολόγια θα πραγματοποιούνται ανά 7′-10′. Την αντίστοιχη περυσινή περίοδο πραγματοποιούταν από 4,5′ τις ώρες αιχμής.

Από 8 έως και 23 Αυγούστου θα πραγματοποιούνται ανά 10′ όλες τις ώρες της ημέρας, ενώ το 2019 πραγματοποιούνταν ανά 5′ μεταξύ 6:00 – 17:30, σύμφωνα με το Athens Transport.

Σύμφωνα με τη νεότερη απόφαση της κυβέρνησης και στο πλαίσιο περιορισμού της διασποράς του νέου κορωνοϊού, σε όλα τα μέσα μεταφοράς επιτρέπεται η μεταφορά επιβατών μέχρι 65% του προβλεπόμενου μέγιστου αριθμού επιβατών ανά όχημα/συρμό. Η συγκεκριμένη απόφαση, η οποία ανανεώνεται περίπου κάθε δύο εβδομάδες, ισχύει έως τις 4 Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό του 65% αυτό βρίσκεται σε ισχύ από τον Ιούνιο, οπότε και είχε αυξηθεί από το προηγούμενο όριο του 50%.

Σε περίπτωση ελέγχου και παράβασης του ορίου, προβλέπεται πρόστιμο ύψους 150 ευρώ σε κάθε επιβάτη καθώς και στον οδηγό, την ίδια ώρα που παραμένει ασαφές το πώς θα ελέγχεται πότε ένας συρμός ή όχημα είναι ήδη κατά 65% γεμάτο.

Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική για τους επιβάτες και τους εργαζομένους τόσο εντός των μέσων μεταφοράς όσο εκτός, στις στάσεις και τις αποβάθρες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη που είχε το μεσημέρι της Πέμπτης με την βασική ομάδα διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, είχε ιδιαίτερη συζήτηση για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τους χώρους διασκέδασης, όπου θα ενισχυθούν οι έλεγχοι.

Στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν τα δεδομένα και τονίστηκε η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των μέτρων για την αποφυγή του συνωστισμού και για τη χρήση μάσκας, χωρίς ωστόσο να επανεξετάζεται -για την ώρα- το θέμα των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το ζήτημα επανεξέτασης των δρομολογίων αποτέλεσε αντικείμενο προβληματισμού στη ΣΤΑΣΥ, με την έλλειψη προσωπικού λόγω καλοκαιρινών αδειών να αποτελεί «αγκάθι» για τυχόν αναδιαμόρφωση του σχεδιασμού.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη 65 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.401, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.

Τα 1.250 (28.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.192 (49.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

7 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση 2ηλικία τους είναι 52 ετών. 1 (14.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 71.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 203 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By