Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Μογκερίνι: Ευθύνη της ΕΕ η αντιμετώπιση εισροής προσφύγων

«Έχουμε μια ιδιαίτερη ευθύνη προκειμένου να επιχειρήσουμε να προλάβουμε αυτές τις τραγωδίες και να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση»

mogeriniA

Την ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση της εισροής προσφύγων που διαπλέουν τη Μεσόγειο, εξέφρασε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι στον απόηχο των ναυαγίων που έχουν στοιχίσει την ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Ως Ευρωπαίοι «έχουμε μια ιδιαίτερη ευθύνη προκειμένου να επιχειρήσουμε να προλάβουμε αυτές τις τραγωδίες και να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση», δήλωσε η Ιταλίδα αξιωματούχος στο περιθώριο συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στην Ουάσιγκτον.

Όπως εκτίμησε η κ. Μογκερίνι, η Ε.Ε., οι ΗΠΑ και η Αφρικανική Ένωση θα μπορούσαν να εργαστούν από κοινού «προκειμένου να σώσουν τις ζωές των ανθρώπων που βρίσκονται σε απόγνωση και που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον και με στόχο να αντιμετωπίσουμε τους διακινητές και εκείνους που αναγκάζουν αυτούς τους ανθρώπους να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο».

«Εργαζόμαστε από κοινού για το θέμα της Λιβύης, όπου η κατάσταση είναι κρίσιμη και η διπλωματία δοκιμάζεται» δήλωσε από την πλευρά του ο Τζον Κέρι.

Χθες η Φεντερίκα Μογκερίνι από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη θέλησε να καθησυχάσει τη Λιβύη ότι οποιαδήποτε ενέργεια εξεταστεί από τα 28 κράτη μέλη της Ε.Ε. με στόχο την αναχαίτιση της εισροής των μεταναστών από τη Μεσόγειο δεν θα πρέπει να γίνεται αντιληπτή ως μία επίθεση εναντίον των πολιτών της Λιβύης.

By