Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Καλιφόρνια από το 2040

Μετρημένες είναι οι ημέρες των κινητήρων εσωτερικής καύσης. Μετά από πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και χώρες, με προεξάρχουσα τη Γαλλία, τώρα και η Καλιφόρνια προωθεί νόμο για την απαγόρευση πώλησης αυτοκινήτων με κινητήρες βενζίνης ή πετρελαίου μετά το 2040.

Στην πάντα αυστηρή με τους ρύπους πολιτεία της Καλιφόρνια, στις ΗΠΑ, ο εκπρόσωπός της  Φιλ Τινγκ έφερε στο νομοθετικό σώμα νομοσχέδιο με την ονομασία Clean Cars 2040 στις 3 Ιανουαρίου, με στόχο την απαγόρευση πώλησης αυτοκινήτων με κινητήρες ορυκτών καυσίμων μετά το 2040.

Η Καλιφόρνια έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% κάτω από τα επίπεδα του 1990 μέχρι το 2030. Υπάρχουν σήμερα περίπου 300.000 ηλεκτρικά και μηδενικών ρύπων οχήματα στους δρόμους της Καλιφόρνιας, ενώ το 2016, από τα περίπου 2.09 εκατομμύρια νέα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν, το 1,9% ήταν μηδενικών ρύπων. Ο στόχος των αρχών της πολιτείας είναι να έχουν κυκλοφορήσει 1.5 εκατομμύρια οχήματα με μηδενικές εκπομπές ρύπων μέχρι το 2025 και 5 εκατομμύρια οχήματα με μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2030.

Ο Φιλ Τινγκ, υπερασπίζοντας το σχέδιο νόμου που κατέθεσε και έχει πολλούς υποστηρικτές αναφέρει: «Η υπερβολική εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα στη μεταφορά καταστρέφει τον αέρα, την υγεία μας, το περιβάλλον, την κοινωνία μας και την οικονομία μας. Η μετάβαση σε οχήματα με μηδενικές εκπομπές βρίσκεται σε εξέλιξη, υποσχόμενη πολλά πλεονεκτήματα. Το Clean Cars 2040 είναι μια ισχυρή πολιτική πρωτοβουλία, που θα μας οδηγήσει στη σωστή πορεία για την επίτευξη των στόχων του καθαρού αέρα, της σταθεροποίησης του κλίματος και θα δώσουν προτεραιότητα στη δημόσια υγεία».

Να σημειώσουμε ότι το νομοσχέδιο του Τινγκ προβλέπει πως η απαγόρευση πώλησης οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης θα αφορά όλα τα αυτοκίνητα με βάρος έως 4.500 κιλά. Αφήνει δηλαδή εκτός των βαρέα οχήματα μεταφορών, στα οποία οι κινητήρες πετρελαίου φαίνεται πως θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για πολλά χρόνια ακόμα.

By