Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023

Μόνο το 13% των Γερμανών θα ψήφιζε τη νέα πρόεδρο του SPD για καγκελάριο

Η Αντρέα Νάλες εξελέγη πρόεδρος του SPD και εκτός από το χαμηλό ποσοστό που πέτυχε κατά τη ψηφοφορία, έχει να αντιμετωπίσει μεγαλύτερες δυσκολίες εκτός κόμματος.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση «Trendbarometer» του Ινστιτούτου Forsa, η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό των ιδιωτικών τηλεοπτικών δικτύων RTL και n-tv πριν από το Συνέδριο του SPD, τη νέα πρόεδρο θα ψήφιζε για καγκελάριο μόλις το 13% των Γερμανών, ποσοστό κατά δύο μονάδες χαμηλότερο από αυτό της προηγούμενης δημοσκόπησης, την περασμένη εβδομάδα. Αντιθέτως, την Ανγκελα Μέρκελ θα επέλεγε το 50% των ψηφοφόρων.

Σε άλλα ερωτήματα, μόλις το 39% των Γερμανών θεωρεί την κυρία Νάλες κατάλληλη για την ηγεσία του SPD, ενώ μόνο το 38% πιστεύει ότι μπορεί να επιτύχει το μεγάλο ζητούμενο για το κόμμα, την ανανέωσή του.

Σε ό,τι αφορά την κατάταξη των πολιτικών με κριτήριο την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπό τους, η νεοεκλεγείσα Πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών βρίσκεται στην 15η θέση, εξασφαλίζοντας 40%. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η καγκελάριος Μέρκελ, με 56% και ακολουθούν με 54% ο Πρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ, η Γενική Γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ και ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς, ενώ μεταξύ των «χαμένων» βρίσκεται ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, ο οποίος χάνει 12 μονάδες και περιορίζεται στο 34%.

Στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) παραμένει στο 34%, ενώ το SPD χάνει μία ακόμη μονάδα και πέφτει στο 18%. Οι Πράσινοι ακολουθούν με 13%, ενώ η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) εξασφαλίζει 12%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) 10% και η Αριστερά 9%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

By