Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Moody’s: Υποβάθμισε την Ιταλία σε Baa3, σταθερό το outlook

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας σε Baa3 από Baa2 προηγουμένως, με σταθερό το outlook προχώρησε σήμερα η Moody’s.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν είναι:

– H σημαντική αποδυνάμωση της δημοσιονομικής ισχύος της Ιταλίας, με την κυβέρνηση να στοχεύει σε υψηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα για τα επόμενα χρόνια σε σχέση με αυτά που αρχικά υπολόγιζε η Moody’s. Το ποσοστό δημόσιου χρέους της Ιταλίας πιθανότατα θα σταθεροποιηθεί κοντά στο τρέχον 130% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, αντί να αρχίσει να ακολουθεί καθοδική τάση, όπως είχε προβλέψει προηγουμένως η Moody’s. Επιπλέον, η τάση του δημόσιου χρέους είναι ευάλωτη στις ασθενέστερες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του δείκτη δημόσιου χρέους από το ήδη αυξημένο επίπεδο.

– Οι αρνητικές επιπτώσεις για την μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη την διακοπή των σχεδίων για διαρθρωτικές οικονομικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με την Moody’s, τα δημοσιονομικά και οικονομικά σχέδια της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνουν μια συνεκτική ατζέντα μεταρρυθμίσεων που θα αντιμετωπίσει τις υποτονικές αναπτυξιακές επιδόσεις της Ιταλίας σε μια βιώσιμη βάση. Μετά από μια προσωρινή άνοδο στην ανάπτυξη λόγω της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής, ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι η ανάπτυξη θα υποχωρήσει στο επίπεδο του 1% περίπου. Ακόμη και βραχυπρόθεσμα, η Moody’s πιστεύει ότι τα δημοσιονομικά κίνητρα θα δώσουν μια πιο περιορισμένη ώθηση στην ανάπτυξη σε σχέση με αυτήν που περιμένει η ιταλική κυβέρνηση.

Οι σταθερές προοπτικές αντικατοπτρίζουν τον γενικά ισορροπημένο κίνδυνο στο επίπεδο αξιολόγησης Baa3. Σύμφωνα με την έκθεση της Moody’s, η Ιταλία εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντικές πιστωτικές δυνάμεις που εξισορροπούν τις αδύναμες δημοσιονομικές προοπτικές. Αυτές οι δυνάμεις περιλαμβάνουν μια πολύ μεγάλη και διαφοροποιημένη οικονομία, μια ισχυρή εξωτερική θέση με σημαντικά πλεονάσματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και σχεδόν μια ισορροπημένη διεθνή επενδυτική θέση. Τα ιταλικά νοικοκυριά έχουν υψηλά επίπεδα πλούτου, έναν σημαντικό «μαξιλάρι» από τους μελλοντικούς κραδασμούς και επίσης μια πιθανή σημαντική πηγή χρηματοδότησης για την κυβέρνηση.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By