Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Moody’s: Παραμένουν τα προβλήματα στην Κύπρο

Δύσκολο έργο το πρωτογενές πλεόνασμα το 2017, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης.

moodys 2Τιτάνια προσπάθεια από την πλευρά της Κύπρου για να πετύχει τους στόχους για την οικονομία της διαβλέπει ο οίκος αξιολόγησης Moody΄s, καθώς όπως υποστηρίζει παρά το πακέτο βοήθειας των 10 δις ευρώ τα χρηματοπιστωτικά προβλήματα εξακολουθούν να είναι τεράστια.

«Θεωρούμε ότι η επίτευξη βιώσιμου χρέους πιθανώς θα απαιτήσει επιπλέον επίσημη στήριξη ή αναδιάρθρωση του υφιστάμενου χρέους, και ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι το ρίσκο της χρεοκοπίας και της εξόδου της ευρωζώνης θα παραμείνει σε υψηλό επίπεδο τα επόμενα χρόνια», τονίζει σε report της η Moody’s και επισημαίνει ότι η  επίτευξη της δημοσιονομικής εξυγίανσης που προβλέπει το μνημόνιο και η δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 3% το 2017 και 4% το 2018 προκειμένου να μπει το χρέος της χώρας σε μια σταθερά πτωτική πορεία, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο έργο.

«Αναμένουμε ότι η οικονομία της Κύπρου θα αντιμετωπίσει σοβαρές στρεβλώσεις στα επόμενα χρόνια, με το ονομαστικό ΑΕΠ να συρρικνώνεται τουλάχιστον 12% μέχρι το 2015. Η αναμενόμενη συρρίκνωση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος που προβλέπεται από το πρόγραμμα στήριξης, και η οποία εν πολλοίς αντανακλά την εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας και την αναδιάρθρωση της Κύπρου, θεμελιωδώς μειώνει την δυνητική συμβολή του κλάδου στην ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια», τονίζει Moody’s.

Παράλληλα ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι οι κυβερνητικές δαπάνες δεν είναι ευέλικτες και έτσι  περιορίζει η δημοσιονομική εξυγίανση. Οι περικοπές στους μισθούς του δημοσίου τομέα και των κοινωνικών επιδομάτων, οι οποίες συνολικά ανέρχονται στα δύο τρίτα των κυβερνητικών δαπανών, θα απαιτήσουν βαθιές και ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις και εν τω μέσω της ανόδου της ανεργίας, θα χρειαστεί σημαντικός χρόνος για να δημιουργηθούν οι απαιτούμενες παροχές.

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι οι πιθανές αποκλίσεις στα έσοδα και οι αυτόματοι σταθεροποιητές, αυξάνουν το ρίσκο εκτέλεσης της δημοσιονομικής εξυγίανσης, ενώ συνδυαστικά με την απώλεια εμπιστοσύνης στον κλάδο χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών θα υπονομεύσουν την οικονομική δυναμική και θα αυξήσουν την ευάλωτη θέση του κράτους σε ενδεχόμενα σοκ.

Η Moody’s  θεωρεί σχεδόν απίθανο,  ακόμη και με τις πιο αισιόδοξες υποθέσεις για χαμηλά επιτόκια και ταχεία επιστροφή στην ανάπτυξη, η πορεία του κυπριακού χρέους τα επόμενα τέσσερα χρόνια να αγγίξει το στόχο του 100% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

By