Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Moody’s: Αυξάνεται ο κίνδυνος για έλεγχο κεφαλαίων

Η συνέχιση των εκροών, εκτιμά η Moody’s, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο οι τοπικές αρχές να επιβάλλουν capital controls για να περιορίσουν τις εκροές καταθέσεων

Moodys Building

Οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες αυξάνουν τον κίνδυνο επιβολής capital controls, που αποτελεί credit negative, σύμφωνα με νέο report της Moody’s. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τον Απρίλιο σημειώθηκαν εκροές 4,9 δισ. ευρώ που μείωσαν τις καταθέσεις στα 133,7 δισ. ευρώ, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2004.

Η συνέχιση των εκροών, εκτιμά η Moody’s, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο οι τοπικές αρχές να επιβάλλουν capital controls για να περιορίσουν τις εκροές καταθέσεων, κάτι που κατά την άποψή της, θα ισοδυναμεί με default των τραπεζικών καταθέσεων.

«Τα capital controls θα είναι credit negative για τις ελληνικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, της Eurobank, της Alpha Bank και της Attica Bank».
Αν και τα capital controls θα βοηθήσουν ώστε να μην συνεχιστεί η επιδείνωση της ρευστότητας, θα πλήξουν μια οικονομία που είναι ήδη σε ύφεση, τοποθετώντας διοικητικά εμπόδια στην οικονομική δραστηριότητα και τις επιχειρηματικές συναλλαγές εκτός Ελλάδος. Για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, τα capital controls θα αυξήσουν την αβεβαιότητα σχετικά με την αδιάλειπτη πρόσβαση σε καταθέσεις και στη ρευστότητα τους.
«Θεωρούμε ότι οι τράπεζες τον Μάιο του 2015 βίωσαν σημαντικές εκροές καταθέσεων επίσης, λόγω του παρατεταμένου αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος».

Όπως εξηγεί ο οίκος, οι επίμονες εκροές καταθέσεων επίσης, αυξάνουν την εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος, ιδιαίτερα από την χρηματοδότηση της ΕΚΤ, η οποία διαμορφώνεται στα 38,5 δισ. ευρώ (στο τέλος Απριλίου 2015), και τον ELA, η οποία διαμορφώνεται στα 74,4 δισ. ευρώ.

«Εκτιμούμε ότι ο ELA έχει αυξηθεί στα περίπου 78 δισ. ευρώ (στο τέλος Μαΐου), έναντι του τωρινού ορίου των 80,7 δισ. ευρώ της ΕΚΤ, που περιλαμβάνει περί τα 500 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκαν την περασμένη Τρίτη».

Η Moody’s επισημαίνει στο report ότι αν και θεωρεί πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιπλέον collateral επιλέξιμα για τον ELA ύψους 35 δισ. ευρώ σε ρευστό (αφού ληφθούν υπόψη τα σχετικά haircuts που επιβάλλει η ΕΚΤ), εκτιμά πως ο κίνδυνος επιβολής των capital controls για τον περιορισμό των εκροών καταθέσεων, έχει αυξηθεί σημαντικά.

Τέτοια capital controls θα μπορούσαν να έλθουν με την μορφή περιορισμών στις εκροές καταθέσεων, όπως την επιβολή ενός ημερήσιου ορίου εκταμιεύσεων και μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό. Η ΕΚΤ ίσως προκαλέσει έμμεσα την επιβολή capital controls, εάν περιορίσει την επέκταση του ELA στις ελληνικές τράπεζες, με στόχο να ασκήσει πίεση στην ελληνική κυβέρνηση ώστε να έλθει σε μια συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές αναφορικά με το πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Η ΕΚΤ συνεχίζει να παρέχει τον ELA στις ελληνικές τράπεζες διότι τις θεωρεί ακόμη φερέγγυες, ότι έχουν τα απαιτούμενα διαθέσιμα collateral. Ωστόσο, όσο υπάρχει αβεβαιότητα αναφορικά με τις συνθήκες χρηματοδότησης της Ελλάδας, η ΕΚΤ ίσως εξετάσει το ενδεχόμενο να αυξήσει τα haircuts.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ την προηγούμενη Τετάρτη δήλωσε πως το δ.σ. έχει συζητήσει για αρκετό καιρό το ζήτημα των τωρινών haircuts, και θα το επαναξιολογήσει στην επόμενη συνεδρίαση, αφού λάβει υπόψη τις συνθήκες της αγοράς.

«Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι η διάθεση της ΚΖΤ για να δώσει περισσότερη χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες, σταδιακά μειώνεται, και ότι μια πιθανή αύξηση στα haircuts των collateral, θα μείωνε σημαντικά το τρέχον «μαξιλάρι» των 35 δισ. ευρώ του ELA», εκτιμά η Moody’s.