Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022

Moody’s: Αναβάθμισε σε «Caa2» την Ελληνική Τράπεζα

Ο οίκος DBRS διατήρησε στο «CCC» την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδα

moody's

Σε «Caa2» από «Caa3» προηγουμένως, αναβάθμισε την αξιολόγηση καταθέσεων της Ελληνικής Τράπεζας η Moody’s.

Ειδικότερα, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναθεώρησε επί τα βελτίω σε «Caa2» την αξιολόγηση καταθέσεων (deposit rating) της κυπριακής τράπεζας «Ελληνική», διατηρώντας το outlook σε «σταθερό». Η αναβάθμιση της αξιολόγησης των καταθέσεων αντανακλά τον υψηλό αριθμό εισροής καταθέσεων, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.

Αντίθετα, η Moody’s επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «Caa3» της πιστοληπτικής της ικανότητας, λόγω των αδύναμων χρηματοδοτικών συνθηκών και της εύθραυστης καταθετικής εμπιστοσύνης. «Οι πιστωτικές συνθήκες παραμένουν αδύναμες, καθώς το χρέος του ιδιωτικού τομέα υπερβαίνει το 300% του ΑΕΠ» εξηγεί η Moody’s.

Παράλληλα, η Ελληνική εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs), τα οποία αντιστοιχούν στο 51,3% των συνολικών δανείων.

Την ίδια ώρα ο οίκος DBRS, επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «CCC» της Ελλάδας, διατηρώντας τις προοπτικές σε «αρνητικό».

Ειδικότερα, ο οίκος DBRS διατήρησε στο «CCC» την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδα, αφήνοντας αμετάβλητες σε «αρνητικό» τις προοπτικές.

Σημειώνεται πως ο DBRS στις 15 Μαΐου του 2015, υποβάθμισε αιφνιδίως την ελληνική αξιολόγηση κατά μία βαθμίδα.

Αν και ο DBRS είναι μικρότερος οίκος αξιολόγησης εν συγκρίσει με τους Standard & Poor’s, Fitch και Moody’s, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προσμετράει τις αξιολογήσεις του, προκειμένου να λάβει τις σχετικές αποφάσεις για τις εγγυήσεις (collaterals) των τραπεζών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By