Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021

Moody’s: Ανοίγει ο δρόμος για πωλήσεις δανείων στα funds

Οι υψηλότερες προβλέψεις που αναγκάζονται να σχηματίσουν οι τράπεζες λόγω της εφαρμογής του νέου διεθνούς προτύπου χρηματοοικονομικής αναφοράς (IFRS 9) «λύνει τα χέρια» τους όσον αφορά στην πώληση κόκκινων δανείων, εκτιμά η Moody’s.

Σε σημερινή του ανάλυση, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης διακρίνει τη σημαντική ωφέλεια που έχει για τις ελληνικές τράπεζες το νέο πρότυπο, αφού τις αναγκάζει να καλύψουν σε μεγαλύτερο βαθμό τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs), το οποίο σημαίνει ότι μπορούν να προχωρήσουν σε αποφασιστικές πωλήσεις κόκκινων χαρτοφυλακίων σε funds χωρίς να φοβούνται το υψηλό discount.

Η υιοθέτηση του IFRS 9 εκτιμάται, σύμφωνα με τη Moody’s, ότι αυξάνει αυτόματα τις προβλέψεις τους κατά 10% κατά μέσο όρο, ενισχύοντας το δείκτη κάλυψης από προβλέψεις για τα NPEs σε 55%, από 50%, για όλες τις τράπεζες συνολικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν κινδυνεύουν οι τράπεζες να γράψουν σημαντικές ζημιές λόγω της πώλησης του «κακού» χαρτοφυλακίου τους -ειδικά όσον αφορά στους υπερχρεωμένους οφειλέτες.

Όπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης, οι ελληνικές τράπεζες διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να μην μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις δεσμεύσεις τους για δραστική μείωση των NPEs, εν μέσω ασθενικής ανάπτυξης και δυσμενών συνθηκών στην αγορά. Έχουν δεσμευτεί όμως ενώπιον του εποπτικού μηχανισμού της ΕΚΤ (SSM) ότι φέτος θα κάνουν το πιο δραστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση –και οι αυξημένες κατά 5,4 δισ. ευρώ προβλέψεις που φέρνει το νέο πρότυπο θα τις διευκολύνει σε αυτό.

Τους τελευταίους μήνες, και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν ανακοινώσει ή υλοποιήσει ήδη πωλήσεις «κόκκινων» χαρτοφυλακίων σε funds, ξεκινώντας από τα καταναλωτικά και τις πιστωτικές κάρτες που δεν φέρουν εξασφαλίσεις. Ήδη, η Eurobank και η Alpha Bank έχουν προχωρήσει σε τέτοιες πωλήσεις, ενώ επόμενες θα είναι η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς.

Σιγά-σιγά, όμως, μπαίνουν στο παιχνίδι και χαρτοφυλάκια με εξασφαλίσεις ακίνητα –από την επιχειρηματική πίστη. Πρώτη θα κάνει το βήμα η Τράπεζα Πειραιώς εντός του β’ τριμήνου του έτους, με το έργο «Amoeba», διαθέτοντας στη δευτερογενή αγορά μικρά επιχειρηματικά δάνεια.

Οι κινήσεις αυτές αποτελούν το μεγάλο στοίχημα για το πώς θα κινηθούν στο εξής τόσο οι προβλέψεις έναντι ενυπόθηκων δανείων, όσο και οι τιμές των ακινήτων –στην αγορά αλλά και στους ισολογισμούς των τραπεζών. «Ακόμη και εάν οι ελληνικές τράπεζες επιτύχουν τον στόχο μείωσης του δείκτη NPEs/δάνεια στο 35% έως το τέλος του 2019, θα εξακολουθούν να έχουν ένα από τα υψηλότερα επίπεδα προβληματικών δανειακών χαρτοφυλακίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο υπονομεύει τις προοπτικές αναβάθμισης της πιστοληπτικής τους αξιολόγησης», καταλήγει η Moody’s.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By