Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Moody’s: Αρνητική για τις ελληνικές τράπεζες η πολιτική αβεβαιότητα

Σύμφωνα με το διεθνή οίκο καμία ελληνική τράπεζα δεν χρησιμοποιεί τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας

grexit600_301213

Η εμπιστοσύνη των καταθετών ζημιώνεται και η ρευστότητα των τραπεζών μειώνεται λόγω των σεναρίων περί Grexit αλλά και της πολιτικής αβεβαιότητας από τις εκλογές, όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος Moody’s.

Μάλιστα, ο διεθνής οίκος τονίζει πως η σπέκουλα για έξοδο από το ευρώ οδηγείται κατά κύριο λόγο από το γεγονός ότι το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το οποίο αντιτίθεται σθεναρά στα μέτρα λιτότητας και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την στήριξη της τρόικας, προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με το διεθνή οίκο καμία ελληνική τράπεζα δεν χρησιμοποιεί τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA), καθώς είναι μικρή εως τώρα η μείωση των καταθέσεων.

«Αναμένουμε ότι η εναλλακτική χρηματοδότηση που έχουν λάβει πρόσφατα οι ελληνικές τράπεζες μέσω του διατραπεζικού δανεισμού και της τιτλοποίησης των δανείων, σταδιακά θα στεγνώσει και θα επιδεινώσει την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, τουλάχιστον μέχρι να ομαλοποιηθεί η πολιτική κατάσταση και η νέα κυβέρνηση να έλθει σε συμφωνία με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα στήριξης. Ο διατραπεζικός δανεισμός έχει ήδη μειωθεί οριακά τις τελευταίες εβδομάδες, και αντικαταστάθηκε από την χρηματοδότηση της ΕΚΤ».

By