Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Moody’s: Διπλή αναβάθμιση της Ελλάδας σε «B3» από «Caa2»

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος κατά δύο βαθμίδες σε «Β3» από «Caa2» προχώρησε το βράδυ της Τετάρτης ο οίκος Moody’s, διατηρώντας θετικές τις προοπτικές (outlook). Η αναβάθμιση δεν είχε ανακοινωθεί. Το σημαντικότερο είναι πως πλέον για πρώτη φορά η Ελλάδα φεύγει από τη βαθμίδα «C» στην οποία βρισκόταν από το 2011.

Σύμφωνα με τη Moody’s, η Ελλάδα έχει πετύχει αξιόλογη δημοσιονομική βελτίωση, η οποία όπως εκτιμά θα διατηρηθεί τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, θεωρεί πως η χώρα θα ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα προσαρμογής και θα επιστρέψει πλήρως στις αγορές.

Όπως αναφέρει, αυτή η «καθαρή έξοδος» θα στηριχθεί βραχυπρόθεσμα σε ένα σημαντικό απόθεμα ρευστότητας και μεσοπρόθεσμα στην δέσμευση των επισήμων δανειστών της ευρωζώνης να παράσχουν πρόσθετη ελάφρυνση χρέους στη χώρα.

Ο οίκος υποστηρίζει πως το ρίσκο μιας στάσης πληρωμών ή μιας αναδιάρθρωσης χρέους που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών έχει μειωθεί σημαντικά. Στην ίδια βάση τονίζει πως ο κίνδυνος ανατροπής ή εκτροχιασμού της δημοσιονομικής και οικονομικής προόδου που έχει επιτευχθεί είναι σημαντικά χαμηλότερο.

Για τις θετικές προοπτικές- που σημαίνουν πιθανή αναβάθμιση σε βάθος δωδεκαμήνου- ο οίκος αναφέρει πως ενδεχομένως να αναβαθμίσει περαιτέρω τη χώρα εάν οι μεταρρυθμίσεις οδηγήσουν σε αποτελέσματα που είναι πιο θετικά έναντι των εκτιμήσεων. Ενδεικτικά αναφέρεται σε βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, σε πιο μεγάλη μείωση του δημόσιου χρέους και στο σταθερό πολίτικο περιβάλλον.

Για τα δημοσιονομικά

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η απόδοση της Ελλάδας στο πλαίσιο του τρέχοντος τρίτου προγράμματος προσαρμογής ξεπέρασε τις προσδοκίες και ήταν πολύ ισχυρότερη από ό, τι στα δύο προηγούμενα προγράμματα.

Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να θέσει τα δημόσια οικονομικά της σε πιο βιώσιμη βάση, με πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 2% του ΑΕΠ και σχεδόν ισοσκελισμένο δημοσιονομικό αποτέλεσμα συνολικά το 2016 και το 2017.

Σημαντικό μέρος της βελτίωσης οφείλεται σε διαρθρωτικά μέτρα που θα παράσχουν διαρκή δημοσιονομικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων στο φόρο εισοδήματος και στο ΦΠΑ, τη μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών δαπανών και των δαπανών υγείας, την αναδιάρθρωση των δημόσιων επιχειρήσεων, καθώς και μέτρα για τη συγκράτηση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το σωρευτικό όφελος από τα διαρθρωτικά δημοσιονομικά μέτρα θα ανέλθει στο 4,5% περίπου του ΑΕΠ έως τα τέλη του 2018», αναφέρει ο οίκος.

Στο σημείο αυτό σημειώνει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει θεσπίσει μια δημοσιονομική δέσμη αυτόματων αυξήσεων φόρων και περικοπών δαπανών που θα ενεργοποιηθούν εάν χρειαστεί για την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος (3,5% του ΑΕΠ) για τα έτη 2019-2022.

Τα μέτρα αυτά υποστηρίζουν την άποψη ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού είναι πιθανόν να επιτευχθούν ακόμη και αν η οικονομική ανάπτυξη αποδειχθεί πιο συγκρατημένη από ότι αναμένεται σήμερα. «Μια τέτοια δημοσιονομική επίδοση θα πρέπει να μειώσει τον δείκτη δημόσιου χρέους κατά περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, λίγο πάνω από το 174% του ΑΕΠ το 2019, από 181% το 2017», σημειώνεται σχετικά.

Μεταρρυθμίσεις – Τράπεζες

Σύμφωνα με τη Moody’s σημαντική πρόοδος σημειώθηκε επίσης σε σχέση με άλλους στόχους του προγράμματος, καθώς αντιμετωπίζονται οι βαθιές θεσμικές αδυναμίες της Ελλάδας στη δημόσια και φορολογική διοίκηση και το δικαστικό σύστημα, οι οποίες συνέβαλαν στην κρίση, όπως αποδεικνύεται π.χ. με την ίδρυση της Ανεξάρτητης Αρχής Φορολογικών Εσόδων, των οντοτήτων υπεύθυνων για τις ιδιωτικοποιήσεις και την αντικατάσταση των πολιτικά διορισμένων προσώπων στα ανώτατα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης.

Θεωρεί δε πως αυτές οι αλλαγές θα οδηγήσουν με την πάροδο του χρόνου σε ορατές βελτιώσεις στις σημερινές χαμηλές θεσμικές επιδόσεις της Ελλάδας.

Για τις κυριότερες αδυναμίες του τραπεζικού τομέα – συμπεριλαμβανομένων των πολύ υψηλών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) – ο οίκος αναφέρει πως «αντιμετωπίζονται πιο έντονα απ “ό, τι τα τελευταία οκτώ χρόνια». Οι νομικές και τεχνικές απαιτήσεις για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχουν πλέον τεθεί σε ισχύ και οι ίδιες οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί να επιτύχουν τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Η Moody’s σημειώνει επίσης θετικά ότι η εξάρτηση του συστήματος από τη ρευστότητα έκτακτης ανάγκης της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ευρωσυστήματος παρουσιάζει πτωτική πορεία το τελευταίο έτος και οι καταθέσεις πελατών επιστρέφουν στο σύστημα. Οι τράπεζες είναι επίσης σε θέση να εκδίδουν καλυμμένα ομόλογα τους τελευταίους μήνες, διαφοροποιώντας τη χρηματοδότησή τους μακριά από τη χρηματοδότηση των κεντρικών τραπεζών, ενώ από τα 25 δισ. ευρώ που διατέθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έχουν απατηθεί μόνο 5,4 δισ. ευρώ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By