Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022

Moody’s: Δύσκολη η ανακεφαλαιοποίηση – Πιθανό κούρεμα καταθέσεων

Ως «credit negative» («πιστωτικά αρνητικό») θεωρεί ο οίκος αξιολόγησης Moody’s το αποτέλεσμα των stress tests των ελληνικών τραπεζών.

Moodys Building

Τα stress tests της ΕΚΤ που ανακοινώθηκαν το Σάββατο έδειξαν πως οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να αντλήσουν κεφάλαια ύψους 14,4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, ως αποτέλεσμα των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί φέτος λόγω των πολιτικών εξελίξεων.

«Θεωρούμε πως η ικανότητα των τραπεζών να αντλήσουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το εν λόγω ποσό από τους ιδιώτες επενδυτές είναι περιορισμένη», αναφέρει χαρακτηριστικά στην έκθεσή της η Moody’s, ενώ προσθέτει πως «ως εκ τούτου η χρήση πόρων του Δημοσίου αλλά και το επακόλουθο bail in των ομολογιούχων είναι πιθανό».

Με άλλα λόγια, σε περίπτωση που μια τράπεζα δεν μπορεί να αντλήσει το ποσό που πρέπει, θα πρέπει να καλυφθεί το κενό από το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ επίσης θα ενεργοποιηθεί και το σχέδιο για συμμετοχή των ομολογιούχων. Μάλιστα, σύμφωνα με τους προτεινόμενους όρους, εκτιμάται ότι οι απώλειες για τους τιτλούχους θα ξεπεράσουν το 50%.

(Visited 1 times, 1 visits today)