Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Moody’s: Οι καθυστερήσεις αποτρέπουν τη συζήτηση για το χρέος

Ο οίκος Moody’s βλέπει πως η πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα αυξάνεται ξανά και δεν αποκλείει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών

Moodys Building

Το δημοψήφισμα στη Βρετανία στις 23η Ιουνίου για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ, είναι πιθανό να αναβάλλει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος για μετά τον Ιούνιο! Αυτό προειδοποιεί ο οίκος Moody’s, αναφερόμενος στην καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης .

Οι καθυστερήσεις, τονίζεται, αυξάνουν το ρίσκο μία νέας κρίσης ρευστότητας στην ελληνική οικονομία και αποτρέπουν την όποια συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση, οίκος βλέπει πως η πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα αυξάνεται ξανά και δεν αποκλείει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Σύμφωνα με τον οίκο Moody’s η χώρα μας χρειάζεται για πληρωμές ομολόγων απ’ το Μάιο ως το Δεκέμβριο συνολικά 7,5 δισ ευρώ. Τα 5 δισ ευρώ θα πρέπει να δοθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και αφορούν κυρίως οφειλές προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Η επόμενη δόση του ελληνικού προγράμματος εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση φθάνει τα 5,7 δισ ευρώ.