Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022

Moody’s: Mετά το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου η εκταμίευση της δόσης

Αισιοδοξεί για την εκταμίευση των 2,8 δισ. και περιμένει ανάπτυξη 1,8% στην Ελλάδα το 2017

Stocks, Six-Month Bills Sink as U.S. Moves Closer to DefaultΩς «πιστωτικά θετικό» (credit positive) γεγονός χαρακτηρίζει την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου ο οίκος αξιολόγησης Moody’s εκτιμώντας ότι η Ελλάδα θα πάρει την υποδόση των 2,8 δισ ευρώ μετά το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου και παράλληλα θα ανοίξει η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Όπως σημειώνει η υποδόση θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να αποπληρωθεί μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών 5,5 δισ. ευρώ του κράτους στην αγορά, τα οποία περιορίζουν την ανάκαμψη στην κατανάλωση και στις επενδύσεις. Επιπρόσθετα, σημειώνει ο οίκος, η ψήφιση του νομοσχεδίου υποδεικνύει ότι η κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη στις μεταρρυθμίσεις, γεγονός που ενισχύει την αύξηση της εμπιστοσύνης στην οικονομία.

Η Moody’s επισημαίνει ότι οι πληρωμές χρέους από την Ελλάδα είναι σχετικά «ελαφρές» μέχρι τις αρχές του 2017 και δεν υπάρχουν άμεσες πιέσεις ρευστότητας. Για το υπόλοιπο του 2016 η μόνη πληρωμή είναι περίπου 297 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ τον Δεκέμβριο. Τα τελευταία στοιχεία από τον ΟΔΔΗΧ δείχνουν ότι η χώρα έχει ρευστό 3,2 δισ. ευρώ (τέλη Ιουνίου 2016), αν και το ποσό πιθανότατα μειώθηκε μετά τις πληρωμές προς τους επίσημους πιστωτές τον Ιούλιο.

Ετσι, τα 2,8 δισ. ευρώ από την υποδόση θα προσφέρουν μετρητό για να μειωθούν τα ληξιπρόθεσμα του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό θα βοηθήσει σε μερική οικονομική ανάκαμψη οδεύοντας προς το 2017, μετά από ύφεση, σε ετήσια βάση, 1% του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο. Η εμπιστοσύνη και το εξωτερικό εμπόριο έχουν περιοριστεί από τους κεφαλαιακούς ελέγχους, την αβεβαιότητα των επενδυτών και τις αυξήσεις του ΦΠΑ που έχουν αρνητική επίδραση στην κατανάλωση, σημειώνει η Moody’s.

Η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων θα αντισταθμίσει ορισμένες από τις αρνητικές συνέπειες στην κατανάλωση και στις ιδιωτικές επενδύσεις από τη δημοσιονομική προσαρμογή του προγράμματος, η οποία οδήγησε σε αύξηση του φορολογικού βάρους, εκτιμά ο οίκος.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By