Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022

Moody’s: Πολιτικός ο κίνδυνος στην ΕΕ λόγω Brexit

Η άμεση επίπτωση στην ανάπτυξη στην Ε.Ε. θα είναι λιγότερο σημαντική, λόγω της περιορισμένης έκθεσης της Ε.Ε. σε άμεσες οικονομικές και εμπορικές διασυνδέσεις.

Moodys Building

Για ένα ενδεχόμενο σοκ στην εμπιστοσύνη των επενδυτών προς το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την απόφαση της χώρας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit) προειδοποιεί σε έκθεσή της η Moody’s υποστηρίζοντας πως αυτό με τη σειρά του θα κάμψει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Ο οίκος αξιολόγησης μείωσε τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας στο 1,5% το 2016 και 1,2% το 2017, από 1,8% και 2,1% αντίστοιχα, ενώ για την Ευρωζώνη αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 1,5% το 2016 και 1,3% το 2017, από 1,7% και 1,6% αντίστοιχα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Moody’s στην έκθεσή της, η αβεβαιότητα γύρω από το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου εκτός της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς πιθανότατα θα αποδυναμώσει τις επενδύσεις των επενδύσεων αλλά και τις καταναλωτικές δαπάνες στη Βρετανία.

Η άμεση επίπτωση στην ανάπτυξη στην Ε.Ε. θα είναι λιγότερο σημαντική, λόγω της περιορισμένης έκθεσης της Ε.Ε. σε άμεσες οικονομικές και εμπορικές διασυνδέσεις.

«Οι καθοδικοί κίνδυνοι για την παγκόσμια ανάπτυξη δεν προέρχονται από την πιθανότητα μιας ύφεσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά από την πιθανότητα ότι οι εκεί εξελίξεις να οδηγήσουν σε αυξημένο πολιτικό κίνδυνο στην υπόλοιπη Ε.Ε.», ανέφερε η Elena Duggar της Moody’s.

Την ίδια ώρα, η πιθανή ενίσχυση των εθνικιστικών κομμάτων μακροπρόθεσμα, είναι πιθανό να έχει επιζήμιες συνέπειες για την ΕΕ, ακόμη και να απειλεί την ύπαρξή της.

Ο κατακερματισμός της εμπορικής ζώνης θα μπορούσε επίσης να ενθαρρύνει τις τάσεις προστατευτισμού και σε άλλες χώρες, ενδεχομένως αναστέλλοντας τις τελευταίες δεκαετίες της αυξανόμενης παγκοσμιοποίησης. Αυτό με τη σειρά του θα βλάψει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης των επιμέρους οικονομιών.

(Visited 1 times, 1 visits today)