Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023

Moody’s: Το ελληνικό χρέος θα μειωθεί αισθητά

Στο 2% η ανάπτυξη της ευρωζώνης το 2018 προβλέπει ο οίκος αξιολόγησης.

Η κυκλική οικονομική ανάκαμψη στηρίζει το σταθερό outlook για την πιστοληπτική ικανότητα της ευρωζώνης το 2018, αναφέρει σε έκθεσή της η Moody’s. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο οίκος, η πρόοδος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση ζητημάτων που περιορίζουν το αναπτυξιακό δυναμικό και την αντιμετώπιση των αυξημένων επιπέδων χρέους παραμένει πρόχειρη, παρά το περιθώριο ανάσας που δημιουργεί αυτή η κυκλική ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα η Moody’s προβλέπει ότι οι χώρες που θα βιώσουν την μεγαλύτερη υποχώρηση του χρέους την επόμενη διετία θα είναι αυτές που βρίσκονται ήδη σε μια ισχυρή δημοσιονομική θέση. Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος του 2019 ο διεθνής οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η Γερμανία και η Ολλανδία που έχουν ήδη χαμηλά επίπεδα δημοσίου χρέους, θα καταγράψουν περαιτέρω πτώση της τάξης του 10% με αποτέλεσμα το χρέος τους να πέσει κάτω από το όριο του 60% που ορίζει η Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Παράλληλα, σημαντική πτώση του χρέους τους θα δουν μέχρι το τέλος του 2019 και οι τρεις χώρες της ευρωζώνης που βίωσαν με τον σκληρότερο τρόπο την εμπειρία της κρίσης, αναφέρει ο οίκος.

Στην ίδια έκθεση, η Moody’s προβλέπει ότι η μέση ανάπτυξη της ευρωζώνης το 2018 θα διαμορφωθεί στο επίπεδο του 2%, ενώ το 2019 θα επιβραδυνθεί στο 1,7%. Όπως εξηγεί ο οίκος, η εγχώρια ζήτηση, στηρίζει την άνω του δυνητικού δυναμικού ανάπτυξη της Γερμανίας, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία.

Συνολικά, οι χώρες της ευρωζώνης βιώνουν έναν ενάρετο κύκλο αύξησης της απασχόλησης, ενίσχυσης των δαπανών των νοικοκυριών και αυξανόμενων επενδύσεων, αν και η ανάπτυξη παραμένει συγκρατημένη σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο. Επιπλέον, η ανάπτυξη θα είναι ευρεία σε όλες τις συνιστώσες της ζήτησης το 2018, σημειώνει η Moody’s.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By