Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Moody’s: Βελτιωμένη η τουρκική οικονομία

Η κυβέρνηση είναι προσεκτική στα δημοσιονομικά και προωθεί μεταρρυθμίσεις, εκτιμά ο διεθνής οίκος αξιολόγησης. 

ErdoganΈξι μήνες μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Τουρκίας από την Fitch Ratings σε κλίμακα «investment grade», σήμερα η Moody’s Investors μετέφερε στην επενδυτική βαθμίδα το αξιόχρεο της γείτονος.

Ο διεθνής οίκος προχώρησε σε αυτή την εκτίμηση λόγω της βελτίωσης των βασικών οικονομικών μεγεθών και των δημόσιων οικονομικών αλλά και την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις που θα μειώσουν με τον καιρό τις εξωτερικές αδυναμίες της χώρας.

Η Moody’s αναβάθμισε την αξιολόγηση των τουρκικών ομολόγων κατά μία βαθμίδα σε Baa3, από Ba1, με outlook «σταθερό», το οποίο αντανακλά την άποψή πως η κυβέρνηση θα είναι προσεκτική στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα οικονομικά της. Η Σάρα Καρλσόν  αναλύτρια της Moody’s  εκτίμησε πως η πρόοδος στο ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων θα μειώσει την ευαισθησία της Τουρκίας στα σοκ των αγορών.

Ο οίκος σημείωσε πως το φορτίο χρέους της Τουρκίας έχει ελαττωθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, στο 36% του ΑΕΠ από τις αρχές του 2009, μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί. Παράλληλα η τουρκική λίρα ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου μετά την αναβάθμιση, με την ισοτιμία στις 1,8252 λίρες από 1,8373 λίρες πριν την ανακοίνωση.

Η Moody’s δεν είχε εντάξει την Τουρκία στην επενδυτική βαθμίδα από το 1992. Αλλά και ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s Ratings Services αναβάθμισε το Μάρτιο την Τουρκία σε ΒΒ+, ένα επίπεδο κάτω από το investment grade. Στην έκθεσή της η Moody’s σημειώνει πως η ικανότητα της Τουρκίας να χρηματοδοτεί το χρέος της υποβοηθάτε από το γεγονός ότι ένα ολοένα συρρικνούμενο μερίδιο του χρέους της είναι αποτιμημένο σε ξένο νόμισμα και σημειώνει ότι έσοδα της ακολουθούν ανοδική πορεία από το 2009.

Ο οίκος αξιολόγησης ωστόσο υπογραμμίζει ότι ένας από τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Τουρκία είναι το σημαντικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο εάν επιδεινωθεί ραγδαία ή αν υπάρξει μια μόνιμη διακοπή των ροών ξένων κεφαλαίων προς την Τουρκία, δεν αποκλείεται υποβάθμιση της από την Moody’s.

By