Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Morgan Stanley: Η παγκόσμια καταιγίδα ύφεσης ετοιμάζεται

Τα σύννεφα της ύφεσης συγκεντρώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμά ο Seth Carpenter, Global Chief Economist της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Morgan Stanley.

«Η κινεζική οικονομία συρρικνώθηκε το β’ τρίμηνο, οι ΗΠΑ σημείωσαν “τεχνική ύφεση” και η ροή του φυσικού αερίου προς τη δυτική Ευρώπη είναι περιορισμένη. Τους τελευταίους τρεις μήνες, αναθεωρήσαμε προς τα κάτω τις προβλέψεις μας για την παγκόσμια ανάπτυξη σε 2,5% το 2022, που είναι περίπου 50 μονάδες βάσης (μ.β.) κάτω από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων και 40 μ.β. χαμηλότερα από ότι το Μάιο», εξηγεί ο Carpenter.

«Πλησιάζουμε προς το κακό σενάριο από τα σενάρια του Μαΐου και η ύφεση είναι η βασική μας άποψη για τη ζώνη του ευρώ. Η ροή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία έχει περιοριστεί, οι τιμές έχουν αυξηθεί και βλέπουμε αδύναμη ανάπτυξη μέχρι το τέλος του έτους. Αναμένουμε ύφεση έως το δ’ τρίμηνο. Ενώ το ΑΕΠ του β’ τριμήνου αιφνιδίασε θετικά λόγω της χρονικής συγκυρίας της ευρωπαϊκής ανάκαμψης μετά την πανδημία, οι δείκτες υπευθύνων προμηθειών (ΡΜΙs) ήταν ήδη αρνητικοί για τον Ιούλιο», επισημαίνει ο Carpenter.

H πλήρης διακοπή του φυσικού αερίου είναι το χειρότερο σενάριο
H πλήρης διακοπή του φυσικού αερίου είναι το χειρότερο σενάριο για την Ευρώπη και παραμένει πιθανό, αλλά η εξομάλυνση των ροών αερίου θα έφερνε μόνο μέτρια ανακούφιση.

Με την ΕΚΤ να επικεντρώνεται σχεδόν μονοσήμαντα στον πληθωρισμό, περισσότερες αυξήσεις μέχρι να υπάρξουν αδιάσειστα στοιχεία που να δείχνουν οικονομική συρρίκνωση ή ομαλοποίηση είναι μονόδρομος, καθώς οι αντίξοες συνθήκες των επιτοκίων δεν πρόκειται να διαλυθούν σύντομα.

Ελαφρώς πιο αισιόδοξος για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ
«Το αρνητικό ΑΕΠ κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα ρίχνει σαφώς ένα σκούρο φως, αλλά οι μετρήσεις αυτές είναι παραπλανητικές. Σίγουρα, η αδυναμία στις οικιστικές και επιχειρηματικές επενδύσεις δεν θα αντιστραφεί με τη συνέχιση της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, αλλά οι καταναλωτικές δαπάνες επλήγησαν από την εκτίναξη των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας. Παρ’ όλα αυτά, οι δαπάνες των νοικοκυριών – ο βασικός μοχλός της οικονομίας – είχε κατά μέσο όρο 1,4% σε ετήσιο ρυθμό το πρώτο εξάμηνο», εξηγεί ο Carpenter.

Η έκθεση για την απασχόληση του Ιουλίου παρουσίασε μια τεράστια αύξηση 528 χιλ. θέσεων εργασίας και αυτός ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας σχεδόν σίγουρα δεν μπορεί να διαρκέσει, ωστόσο δεν έχει υπάρξει ποτέ ύφεση μέσα σε ένα χρόνο από την ανακοίνωση τόσων πολλών θέσεων εργασίας.

Η κατάσταση στην Κίνα είναι εντελώς διαφορετική

Η οικονομία συρρικνώθηκε το β’ τρίμηνο εν μέσω αυστηρών ελέγχων για την πανδημία της Covid-19, αλλά τα στοιχεία σε πραγματικό χρόνο δείχνουν ότι έχουμε πλέον πιάσει πάτο, εξηγεί ο Carpenter και το ερώτημα δεν είναι πλέον αν θα έχουμε ανάκαμψη, αλλά πόσο μεγάλη θα είναι αυτή.

«Οι πολιτικές μηδενικού Covid χαλαρώνουν σιγά σιγά και πιστεύουμε ότι θα ακολουθήσει μεγαλύτερη χαλάρωση για το συνέδριο του κόμματος τον Οκτώβριο», εξηγεί ο Carpenter.

«Ο κόσμος έχει πληγεί ταυτόχρονα από σοκ προσφοράς, εμπορευμάτων και δολαρίου. Οι κεντρικές τράπεζες περιορίζουν τη ζήτηση για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό. Αλλά ακόμη και καθώς αρχίζουμε να βλέπουμε την άλλη πλευρά της κορυφής του πληθωρισμού, οι πλήρεις επιπτώσεις των αυξήσεων των επιτοκίων δεν έχουν ακόμη εκδηλωθεί στην οικονομία. Ακόμη και αν αποφύγουμε μια παγκόσμια ύφεση, είναι δύσκολο να δούμε την οικονομική δραστηριότητα να επιστρέφει στα προ – Covid επίπεδα», καταλήγει ο Global Chief Economist της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Morgan Stanley.

By