Παρασκευή, 7 Μαΐου, 2021

Μοσκοβισί: Αν τελειώσει η αξιολόγηση η τρόικα θα φύγει από την Ελλάδα

«Υπάρχουν ορισμένες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν»

pier_moskovisi_

«Η τρόικα θα φύγει από την Ελλάδα» αν η τρέχουσα αξιολόγηση ολοκληρωθεί επιτυχώς ως τα τέλη Φεβρουαρίου και τότε και θα μπορούμε να μπούμε στην «επόμενη φάση» της σχέσης των δανειστών με την Αθήνα, υπογράμμισε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

Τόνισε πάντως πως η χώρα μας θα πρέπει να λάβει δημοσιονομικά μέτρα και να συνεχίσει την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να συνεχίσει την πρόοδο που έχει ήδη πετύχει.

«Αν θέλουμε να τελειώσει η αξιολόγηση, υπάρχουν ορισμένες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η Κομισιόν πιστεύει ακόμα πως υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2015.

Εξήγησε πως αυτό είναι απαραίτητο καθότι η πρόοδος, παρότι «πολύ μεγάλη», δεν ήταν «αρκετά γρήγορη» ώστε να έχει κλείσει η διαπραγμάτευση με την τριμερή και συμπλήρωσε πως η τρόικα δεν απαιτεί «ανέφικτες μεταρρυθμίσεις» από την Αθήνα. «Δε ζητάμε το φεγγάρι, ζητάμε χρήσιμες αλλαγές», είπε.

Παρά ταύτα, σημείωσε πως ο ίδιος ουδέποτε αμφισβήτησε τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Πολιτικό μέτωπο

Στο πολιτικό μέτωπο, ο κ. Μοσκοβισί κράτησε γραμμή πολιτικής ουδετερότητας, υπογραμμίζοντας όμως πως «μισεί τα σχέδια Β».

Δήλωσε ανοιχτός σε μια ενδεχόμενη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες «τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες», αποσαφηνίζοντας πως η επίσκεψή του στην Αθήνα δεν έχει πολιτική χροιά. «Είμαι ουδέτερος […] Η επίσκεψή μου δεν στοχεύει να στηρίξει ή να μειώσει οποιονδήποτε», επισήμανε.

Σχετικά με την κατάσταση πολιτικής αβεβαιότητας, σημείωσε πως ο ίδιος «οι αγορές δεν αγαπούν πολύ την πολιτική αστάθεια», προσθέτοντας όμως πως «από την άλλη οι αγορές δεν είναι οι ηγέτες μας».

Ερωτηθείς αν η Ευρώπη είναι έτοιμη να συνεργαστεί με μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μοσκοβισί έμεινε πιστός στον ουδέτερο ρόλο και απάντησε πως αυτές είναι αποφάσεις που θα λάβει ο ελληνικός λαός και η ελληνική Βουλή.

Υπογράμμισε πως τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «σύμμαχοι» της Ελλάδας και πως πιστεύει πως η Ευρώπη χρειάζεται μια «ισχυρή Ελλάδα».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By