Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μοσκοβισί: Οι πολυεθνικές να πληρώνουν φόρους εκεί που βγάζουν κέρδος

Η  ΕΕ πρέπει να βάλει τέλος στον τρόπο με τον οποίον οι εταιρίες πληρώνουν μικρό ή καθόλου φόρο σε χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται

moskovisi

Οι πολυεθνικές εταιρείες πρέπει να πληρώνουν φόρους εκεί που βγάζουν τα κέρδη τους και να σταματήσουν να χρησιμοποιούν διαδικασίες επιθετικής μείωσης φορολογίας, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters  o  κ. Μοσκοβισί, μιλώντας στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL είπε πως η ΕΕ πρέπει να βάλει τέλος στον τρόπο με τον οποίον οι εταιρίες πληρώνουν μικρό ή καθόλου φόρο σε χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται, μέσω θυγατρικών που στήνουν σε άλλες χώρες ειδικά για φορολογικούς λόγους.

«Είναι ζωτικής σημασίας οι πολυεθνικές εταιρίες να πληρώνουν τους φόρους τους εκεί που παράγουν κέρδη», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως προσχέδιο οδηγίας για τη φορολογία των πολυεθνικών βρίσκεται τώρα στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκτιμά πως η φοροαποφυγή των πολυεθνικών κοστίζει στις χώρες της ΕΕ περίπου 70 δις. ευρώ ετησίως σε χαμένα έσοδα, ενώ ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως αυτή η φοροαποφυγή εκμεταλλεύεται με νόμιμο τρόπο τα «παραθυράκια» της φορολογικής νομοθεσίας, τα οποία πρέπει τώρα να κλείσουν.

Σύμφωνα με τον Μοσκοβισί, το προσχέδιο οδηγίας προτείνει την επιβολή φόρου εισόδου και φόρου εξόδου (entry και exit tax) στα εταιρικά κέρδη που μεταφέρονται σε χώρες χαμηλής φορολόγησης, ώστε τα επίπεδα φορολόγησης να είναι παρόμοια με αυτά που ισχύουν στην χώρα στην οποία δημιουργήθηκαν τα κέρδη. «Θέλω να συμφωνήσουμε ολόκληρο το δημοσιονομικό πακέτο που βρίσκεται τώρα στο Συμβούλιο των Υπουργών και ελπίζω πως μπορεί να υπάρξει συμφωνία στο πρώτο μισό της Ολλανδικής προεδρίας», σημείωσε.

Ο κ. Μοσκοβισί είπε πως πρέπει οι αρχές να έχουν πρόσβαση σε φορολογικά και λογιστικά στοιχεία πολυεθνικών εταιρειών σε όλες τις χώρες της ΕΕ στις οποίες δραστηριοποιούνται οι πολυεθνικές εταιρείες, ενώ πρόσβαση στα στοιχεία αυτά θα πρέπει να έχουν και οι πολίτες και τα ΜΜΕ.

By