Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Μπάιντεν: «Λάθος ο υπολογισμός Πούτιν, το ΝΑΤΟ είναι περισσότερο ενωμένο πλέον»

Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να συνεχίσουν την πορεία υποστήριξης προς την Ουκρανία

Μετά την ιστορική απόφαση της Γερμανίας να ανάψει «πράσινο φως» για την αποστολή αντιαρματικών στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εστίασε στην εικόνα ενότητας του ΝΑΤΟ.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξη, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, σχόλια από τις ουδέτερες Φινλανδία και Σουηδία για ενδεχόμενη ένταξή τους στο ΝΑΤΟ δείχνουν πόσο εσφαλμένος ήταν ο υπολογισμός του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία.

«Όχι μόνο το ΝΑΤΟ είναι περισσότερο ενωμένο, δείτε τι γίνεται με τη Φινλανδία, δείτε τι γίνεται με τη Σουηδία, δείτε τι γίνεται με άλλες χώρες. Παράγει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα απ” αυτό που ήθελε», δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξή του στον Μπράιαν Τάιλερ Κοέν που δραστηριοποιείται και έχει μεγάλη επιρροή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η συνέντευξη μαγνητοσκοπήθηκε χθες, Παρασκευή.

«Αυτό που ξέρω είναι πως πρέπει να επιμείνουμε σ” αυτή την πορεία μαζί με τους υπόλοιπους συμμάχους μας», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Ισχυρή στρατιωτική ενίσχυση παρέχει η Γερμανία στην Ουκρανία εγκρίνοντας πρόγραμμα παράδοσης 400 αντιαρματικών RPG. Η κίνηση αυτή του Βερολίνου έρχεται ενώ το ΝΑΤΟ καλεί τις χώρες-μέλη να παράσχουν ουσιαστική αρωγή στην Ουκρανία, ο πόλεμος μαίνεται και η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση αποδεικνύεται ευρείας κλίμακας.

Την ίδια στιγμή, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε μέσω Τwitter ότι αναζητούνται τρόποι ώστε να μετριαστούν οι παράπλευρες απώλειες από την αποκοπή της Ρωσίας από το σύστημα διατραπεζικών πληρωμών Swift έτσι ώστε το μέτρο να εφαρμοστεί επιτυγχάνοντας το στόχο του.

Η Γερμανία, ειδικότερα, συμφώνησε σε «στοχευμένους και λειτουργικούς» περιορισμούς του συστήματος SWIFT για τη Ρωσία, όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Εργαζόμαστε πυρετωδώς για να περιορίσουμε την αποσύνδεση της Ρωσίας από το SWIFT ώστε να πλήξει τα σωστά άτομα, δήλωσαν οι δύο υπουργοί, χωρίς ωστόσο να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Μέχρι σήμερα το Βερολίνο αρνείτο να συναινέσει στον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT, προκαλώντας κριτική τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο dpa, το Βερολίνο ενέκρινε την παράδοση 400 γερμανικής κατασκευής αντιαρματικών όπλων στην Ουκρανία, ανατρέποντας την απαγόρευση που έχει επιβάλει για αποστολή φονικών όπλων σε ζώνη σύγκρουσης.

Η Γερμανία εξουσιοδότησε την Ολλανδία να στείλει στην Ουκρανία 400 αντιαρματικά για να βοηθήσει στη μάχη κατά των Ρώσων εισβολέων, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της ΕΕ, γεγονός που σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στην στρατιωτική πολιτική του Βερολίνου εν μέσω πιέσεων από συμμάχους ΕΕ και ΝΑΤΟ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By