Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Μπαλτάκος: Λέει «Όχι» στο δημοψήφισμα και συντάσσεται με τον ΣΥΡΙΖΑ

Θέση υπέρ του «Όχι» πήρε ανοιχτά ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Σαμαρά

baltakos_1

Mε άρθρο του ο Π. Μπαλτάκος, λαμβάνει ανοιχτά θέση υπέρ του «Όχι» στο δημοψήφισμα, εκφράζοντας την άποψη ότι η Ελλάδα έχει δύο σημαίες και όχι τρεις: της Ορθοδοξίας και την ελληνική.

Ο Π. Μπαλτάκος διαχωρίζει τη θέση του από τον επί 35ετίας στενό συνεργάτη και φίλο του Αντώνη Σαμαρά όσο και από τον επίσης στενό φίλο και συνεργάτη του Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίοι τάχθηκαν υπέρ του «Ναι».

Ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Σαμαρά, γράφει στο άρθρο του το οποίο δημοσιεύτηκε στο agioritikovima.gr:

«Στις Μητρόπολεις, τους Ναούς και τις Μονές όλης της χώρας δυο σημαίες βλέπουμε: τη Βυζαντινή και την Ελληνική. Τρίτη σημαία δεν υπάρχει ούτε και θα υπάρξει ποτέ. Το Βυζάντιο είναι η μητέρα-πατρίδα και η Ελλάδα το απελευθερωθέν και αποσχισθέν τμήμα της. Ευρωπαϊκή σημαία δεν νοείται στο χώρο αυτό. Η ιστορία ούτε εκβιάζεται ούτε μπορεί να αλλαξοπιστήσει».

Προσθέτει ότι «η Ελλάδα είναι Βυζάντιο, όχι Δυτική Ευρώπη. Πολιτικά μπορούμε να εντασσόμαστε στην οποιανδήποτε συμμαχία ή ένωση κρατών επιθυμούμε, πολιτιστικά και πνευματικά, όμως, δεν ανήκουμε σε καμία Δύση, ανήκουμε στην ορθόδοξη ανατολή, εκεί όπου έχουμε τα αναμφισβήτητα πνευματικά πρωτεία».

Ακολούθως, ο κύριος Μπαλτάκος αναφέρεται στη γνωστή ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή «ανήκουμε την Δύση», η οποία, όπως τονίζει «λεχθείσα την εποχή του ψυχρού πολέμου και της αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ-Συμφώνου Βαρσοβίας, είχε τη δική της πολιτική λογική, τότε που εκφράστηκε».

Και συνεχίζει: «Πολιτικά ανήκουμε πάντα στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η πολιτιστική ταυτότητα του λαού μας, όμως, δεν μπορεί να μεταλλαγεί, ούτε για τον λόγο αυτό, ούτε για κάποιον άλλον».

«Για παράδειγμα το 65% των Ελλήνων ακούνε μόνο Ελληνική μουσική, ενώ στη Δανία ή την Ολλανδία το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 5%. Οι Δανοί και οι Ολλανδοί έχουν παγκοσμιοποιηθεί, οι Έλληνες όχι. Όχι ακόμα. Όλη η τιτάνια προσπάθεια για την εμπέδωση των δυτικών πολιτιστικών προτύπων στην Ελλάδα, έχει μέχρι τώρα αποτύχει με κύρια αιτία την ακλόνητη υποστήριξη και διαρκή επανεμπέδωση των Ορθοδόξων λαϊκών παραδόσεων από την Εκκλησία».

Ο Π. Μπαλτάκος τονίζει στη συνέχεια ότι δεν επιθυμεί την αλλοίωση του Έθνους:

«Τα τελευταία έξι χρόνια, όλοι οι Έλληνες ασχολούνται μόνο με οικονομικά ζητήματα και έχουν εξοβελίσει απο την ζωή τους οτιδήποτε φέρνει χαρά και σταθερότητα στη ζωή, όπως οι εθνικές,οι θρησκευτικές και οι πνευματικές αξίες.

«Είτε «ναι” είτε «όχι”, λοιπόν, στο δημοψήφισμα, το πραγματικό διακύβευμα είναι κατά πολύ ευρύτερο και σίγουρα διαχρονικό. Ναι στην πολιτική μας ένταξη στο χώρο της ΕΕ, αλλά όχι στην πολιτιστική αλλοίωση της Ορθόδοξης παράδοσης του λαού μας ή στην υποβάθμιση του ρόλου της Εκκλησίας στον κοινωνικό μας βίο.

Όποιος καλοπροαίρετος παρασύρεται από την επίπλαστη πνευματική αίγλη του Ευρωπαϊκού πνεύματος, λησμονώντας την «ανατολόβλεπτο πύλη» , καλό θα είναι να αναμιμνήσκεται το χωρίο: “…ώστε πλανήσαι, ει δυνατόν και τους εκλεκτούς».»

By