Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Μπαράζ ελέγχων από την ΕΛΑΣ για αντιολισθητικές αλυσίδες στα βόρεια προάστια της Αθήνας -Πόσο είναι το πρόστιμο

Εντατικοί έλεγχοι διενεργούνται από την ΕΛ.ΑΣ. σε ΙΧ στα βόρεια προάστια της Αθήνας για αντιολισθητικές αλυσίδες, καθώς οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να τις φέρουν στα οχήματά τους, ενώ ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση ενόψει της επιδείνωσης του καιρού.

Σημειώνεται δε ότι, με απόφαση του διευθυντή Τροχαίας Αττικής, από τις 10:00 το βράδυ της Δευτέρας 29/1 τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών πρέπει να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον τα οχήματα αυτά δεν φέρουν ειδικά ελαστικά κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του Νομού Αττικής, ενώ σε διαφορετική περίπτωση ο ΚΟΚ προβλέπει την ποινή του προστίμου.

Ποιο είναι το πρόστιμο

Υπενθυμίζεται ότι από τον Μάρτιο του 2022 ισχύει το μέτρο που προβλέπει τον εφοδιασμό των οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες «ή ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, κατάλληλα για το όχημα» από την 1η Οκτωβρίου έως τις 30 Απριλίου κάθε έτους «και όταν οι επικρατούσες συνθήκες το επιβάλλουν».

Eλεγχοι της Τροχαίας Αττικής για τον εφοδιασμό με αντιολισθητικά μέσα
Αν σε έλεγχο της Τροχαίας διαπιστωθεί παράβαση, το διοικητικό πρόστιμο είναι 80 ευρώ, σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (παρ. 26 & 27 του άρθρου 81).

Επιπροσθέτως, η ΕΛ.ΑΣ. συνιστά στους πολίτες να ενημερώνονται τακτικά για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες στην περιοχή τους και τις ισχύουσες κάθε φορά αποφάσεις των Διευθύνσεων Αστυνομίας ή Τροχαίας, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εφόσον χρειαστεί να μετακινηθούν και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών ή άλλων συναρμόδιων αρχών.

Τέλος, οι οδηγοί των οχημάτων επιβάλλεται:

Να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων τους με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα, καθώς και ικανή ποσότητα καυσίμων.

Να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών μέσων που φέρουν.
Να προσαρμόζουν την οδήγησή τους ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες.
Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση.
Να συμμορφώνονται στα σήματα και στις υποδείξεις των τροχονόμων.

By