Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

Μπαρτσελόνα: Στέλεχος της ομάδας προσέγγισε την UEFA για να χρησιμοποιήσει τα έσοδα του Champions League ως εγγύηση για δάνειο

Σε μια έρευνα για τα οικονομικά δεδομένα της Μπαρτσελόνα, το «The Athletic» έμαθε ότι ο καταλανικός σύλλογος χρειαζόταν δάνεια για να ανακουφίσει τα ταμεία του από τα αποτελέσματα των χρόνιων κακών αποφάσεων στη μεταγραφική αγορά και τους υπερμεγέθεις μισθούς των παικτών της, κατάσταση που επιδεινώθηκε από την πανδημία COVID-19 που μείωσε τα εμπορικά έσοδα και τα έσοδα των αγώνων. Εννοείται ότι αυτό προηγήθηκε της προεδρίας του Τζουάν Λαπόρτα, ο οποίος εξελέγη επίσημα τον Μάρτιο του 2021.

Μέσω των άλλων σχεδίων της Μπαρτσελόνα ήταν να κάνει αίτηση για πίστωση από μια τράπεζα και να χρησιμοποιήσει τα μελλοντικά έσοδα από τις μεταδόσεις από το Champions League για να εξασφαλίσει το δάνειο. Η UEFA απάντησε κατηγορηματικά με ένα απλό «όχι».

Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία εξήγησε στο στέλεχος της Μπαρτσελόνα ότι δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα σε βάθος πολλών ετών, καθώς δεν υπήρχε εγγύηση ότι θα προκριθούν στο τουρνουά σε κάθε σεζόν. Μάλιστα ο αξιωματούχος της Μπαρτσελόνα σύμφωνα με το εν λόγω ρεπορτάζ έμεινε πραγματικά έκπληκτος από την απόρριψη.

Η Μπαρτσελόνα αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα εδώ και αρκετό καιρό, με χρέη 1 δισεκατομμύριο λίρες και αυστηρούς ελέγχους στις προσλήψεις και τις δαπάνες. Ο Πρόεδρος της ομάδας παραδέχτηκε πρόσφατα ότι ο σύλλογος θα ενεργοποιούσε έναν τρίτο «οικονομικό μοχλό» πουλώντας ένα ποσοστό των Barca Studios για 100 εκατομμύρια ευρώ (83,7 εκατομμύρια £, 101,6 εκατομμύρια δολάρια).

Στην αρχή του καλοκαιριού, πούλησαν το 10% των τηλεοπτικών τους δικαιωμάτων για τα επόμενα 25 χρόνια στην Sixth Street, έναντι 267 εκατομμυρίων ευρώ (228 εκατομμύρια £, 272 εκατομμύρια δολάρια).

Τον περασμένο μήνα, ενεργοποίησαν τον δεύτερο μοχλό τους πουλώντας επιπλέον 15% στην ίδια εταιρεία, με αποτέλεσμα η Sixth Street να αποκτήσει συνολικά το 25% των συμφωνιών τηλεοπτικών δικαιωμάτων του συλλόγου μέχρι το 2047.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By